Sport

AZ nog niet in last

21-10-2009 10:06

Gisteren kreeg AZ zomaar te maken met een meevaller toen het in blessuretijd gelijk maakte tegen Arsenal. En dat mag best een keer, want met de val van DSB Bank zijn het onzekere tijden in Alkmaar. Tot overmaat van ramp bevestigde de rechtbank dat Scheringa Beheer -honderd procent eigenaar van de club – inmiddels faillissement heeft aangevraagd. Tel daarbij op de dramatische resultaten in de competitie en er valt weinig te lachen in Alkmaar. Toch is de club nog niet echt in last.

De banden tussen AZ en Dirk Scheringa zijn van het hechte soort sinds hij in 2005 voor honderd procent eigenaar werd van de club. In tegenstelling tot wat hij bij zijn bank deed zette hij bij de club een prima beleid neer. AZ deed het lekker in Europa en werd zelfs kampioen. Ook leverde Scheringa een doorlopend krediet van veertien miljoen tegen een rente van nog geen 2,5 procent aan de club. Daardoor kon AZ razendsnel toeslaan op de transfermarkt. Dat appeltje voor de dorst valt nu weg, samen met de vijf miljoen sponsoring van de DSB Bank.

Als de rechter DSB Beheer failliet verklaart ontstaat een unieke situatie in het Nederlandse voetbal. Want dan mengt een curator zich rechtstreeks in het wel en wee van een club. Daarbij is de curator verplicht om te overleggen met de Raad van Commissarissen van AZ en met de licentiecommisie van de KNVB, die een oogje houdt op de financiƫle levensvatbaarheid van de ploeg. Over dat laatste hoeft AZ zich in elk geval geen zorgen te maken. Het is een gezond bedrijf. In het slechtste geval kan de curator besluiten om de spelers te verkopen en de club te ontmantelen. In het meest logische geval vindt AZ een koper en gaat het zonder suikeroom Scheringa verder waar het gebleven is. Weliswaar met een lagere begroting, maar daarmee werden ze vorig jaar ook kampioen. Inmiddels heeft bouwbedrijf Midreth beslag gelegd op het DSB stadion. Voor AZ heeft dat geen gevolgen. Men heeft een langlopend huurcontract en komt gewoon de verplichtingen na.

Ondertussen gloort de hoop daar waar die moet gloren. Op het veld. Met de opsteker in de vorm van een gelijk spel tegen Arsenal is de kans op overwinteren in Europa volop aanwezig. En als er komende week dan ook nog van Ajax wordt gewonnen dan is het helemaal feest. Of er moeten nog wat lijken van Scheringa uit de kast donderen. Gebeurt dat niet, dan is AZ helemaal niet in last.