Voetballers zijn ook net mensen

01-12-2009 11:00

Theo Janssen. Een oer-Hollandse naam die bij de meeste mensen doet denken aan de buurman die ook zo heet. Maar de Theo Janssen in deze kwestie is de 28-jarige voetballer van FC Twente. Best een aandoenlijke vent, zo op het eerste oog. Een beetje scheve tanden, een getatoeëerde arm, ietwat dikkig. Het uiterlijk van een straatschoffie dus. En deze Theo Janssen heeft vorige week een auto-ongeluk veroorzaakt.

Een voetballer die een auto-ongeluk veroorzaakt. Waar hebben we dat ook alweer eerder gezien? De naam Kluivert ligt natuurlijk voor de hand. In september 1995 veroorzaakte de voetballer van weleer een dodelijk ongeluk. De toen 19-jarige Kluivert die net de Champions League had gewonnen met Ajax, kwam er mild vanaf.  Het vonnis  luidde destijds 240 uur dienstverlening, drie maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van achttien maanden. En dat voor het doodrijden van een persoon. Het kan niet anders zijn dan dat de rechtbank bewust mild is geweest voor de sterspeler in wording. Elke andere persoon die dood door schuld ten laste wordt gelegd, kan een veel zwaardere straf tegemoet zien.

En dan hebben we nu het voorval met Theo Janssen. Janssen die in zijn jeugdjaren bekend stond als een groot talent, maar nooit verder is gekomen dan Vitesse, Genk en nu FC Twente. De middenvelder reed vorige week zaterdag samen met oud-profvoetballer Kevin Moeliker en twee andere inzittenden naar Arnhem. De auto sloeg over de kop en allen raakten hierbij gewond. Moeliker geraakte voor korte tijd in coma en naar nu blijkt is hij tevens een oor kwijt. FC Twente distantieerde zich onmiddellijk van de zaak en intern is er later met Janssen afgesproken dat hij disciplinair geschorst is tot na de winterstop.

Nu is gebleken dat Janssen een alcoholpromillage van 0,8 had en dat is meer dan de toegestane 0,5. De zaak moet nog voorkomen en de rechtbank moet zich ook nog over een vonnis buigen. Maar zoals zo vaak met voetballers die op negatieve wijze in het nieuws komen, zal ook deze zaak naar mijn mening met een sisser aflopen. Voetballers hebben immers een publieksfunctie en de wettelijke macht in Nederland brandt zijn handen liever niet aan dit soort figuren. Een werkstraf lijkt na de ongevallen van Kluivert, en Danny Blind vorig jaar, het meest voor de hand liggende verdict. Schandalig natuurlijk, maar het past tevens de waan van de dag waar profvoetballers zich in bevinden.