Sport

Het is lachen met Ajax

01-04-2011 13:56

Men is lekker bezig in de ArenA. Het zou om de inhoud moeten gaan maar ondertussen doet iedereen zijn best om de ander een kopje kleiner te maken. Dat levert berichtgeving op waarvan niemand kan controleren of het waar is. Want is Cruijff de door het huidige bestuur afgeschilderde niets ontziende schoft? Of is dat bestuur een stel gladde types die proberen huid en haar te redden met een heuse lastercampagne? De antwoorden maken niet uit. Een smakelijk moddergevecht is gaande.

De aanval op het huidige Ajax-bestuur werd vorig jaar ingezet door Johan Cruijff zelf. Die doneerde via zijn Telegraaf column wekelijks een bak gif aan het Ajax-bestuur en trok achter de schermen aan alle touwtjes die hij had. Zijn discipelen volgden zonder vragen te stellen. Slijmbal Frits Barend deed daar vrolijk aan mee door overal te verkondigen dat Cruijff gelijk had. En ook Johan Derksen brulde lustig mee. Gecoƶrdineerd of niet: die Telegraaf deed er een schepje bovenop door Ajax-bestuurder Rick van den Boog aan te pakken. Een fluwelen revolutie ontwikkelde zich tot keiharde oorlog.

Terugslaan
Het huidige bestuur besloot terug te slaan. Vuile oorlog. Die schakelden communicatie- en strategiebureau Burson-Marsteller in waarmee het lekken van vertrouwelijke mails een feit was. Zo zou Cruijff zich als een regelrechte schoft gedragen en werden er mensen vanuit het kamp Cruijff op schandalige wijze onder druk gezet. Vertrouwelijke emails werden gelekt en niet na te trekken voicemails werden de wereld in geslingerd. Niet te controleren en allesbehalve netjes. Eigenlijk was het allemaal niet de schuld van het bestuur. De resultaten waren zelfs goed. Financieel, bedrijfsmatig en alleen het voetbal bleef wat achter. Die stelden hun functies dan ook ter beschikking in het belang van de club. Niet omdat ze faalden. Goede mensen als ze zijn.

Ook de supportersvereniging bemoeit zich met de gang van zaken. Zo stelt voorzitter Daniƫl Dekker dat de fans zeer verbolgen zijn over de harde aanpak van Cruijff. Een geluid dat alleen hij verkondigt, want de meeste fans van Ajax staan juist achter de no nonsense houding van de Grote Meester.

Lachen
We hebben dus te maken met een heus straatgevecht. En dat is smullen voor iedereen die niet voor Ajax is. Waar al dat fraais toe leidt moeten we afwachten. De aanpak van Cruijff heeft niet meteen resultaat. Volgend jaar missen ze weer het kampioenschap en roept De Verlosser dat zoiets ingecalculeerd is. Een leerproces. Tegenkrachten zullen opstaan en om alweer bagger naar de media te lekken. En die doen zonder te vragen maar al te graag met de heisa mee.

Voorlopig trekt het bestuur aan het kortste eind. Die hadden nooit een vuile oorlog moeten starten en de boel netjes moeten houden. Van Cruijff win je niet. Een bestuur dat zoiets niet snapt is sowieso een slecht bestuur. En omdat het bestuur er nog zit tot waardige opvolging is gevonden blijft het nog wel even lachen ook.