Sport

Met Sparta wordt het niks meer

11-05-2011 14:17

Vroeger was dat nog wat. De Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta. Opgericht in 1888 werd het al snel een club van heren. Eentje waar beschaving telde. Met een eigen Rood-witte mannen diner. Een club ook die nadat het de bijnaam eeuwige tweede kreeg in het begin van vorige eeuw zes keer landskampioen werd. Bekers won. En het is jammer voor Sparta dat er destijds nog geen Champions League was anders hadden ze daar ook hoge ogen gegooid. Sparta was voetbal. Sparta was Rotterdam. Sparta was alles. En nu is Sparta helemaal niks meer.

Historie
Vorig seizoen degradeerden ze na een spectaculaire wedstrijd in de play-offs. De Jupiler League was een feit, ondanks dat Aad de Mos zijn expertise inzette. Men zou binnen een jaar terugkeren op het hoogste niveau. Dat mislukte jammerlijk. Want aan het einde van het seizoen bleek dat de Spartanen het slechtste seizoen ooit hebben afgewerkt. De negende plaats en geen nacompetitie om via een omweg een snelle entree naar de Eredivisie zeker te stellen. En dat is best jammer.

Want Sparta is een club met historie. Een club ook met zeer fanatieke fans. In Rotterdam heeft Feyenoord al tachtig jaar geleden de rol van grootste club van hen overgenomen. Geen Spartaan die zoiets wilde horen. Sparta was de grootste. Het was de club van de stad. Sparta was beschaving. Heel anders dan die club die vanuit Rotterdam Zuid prima resultaten haalde. Feyenoord werd gerund door boeren, bemand door boeren en aangemoedigd door boeren. In de ogen van een beetje Spartaan hoort Feyenoord helemaal niet bij Rotterdam.

Veel Spartanen komen uit principe niet in De Kuip. Sterker, die verdommen het pertinent om de Maas over te steken en zich in het abjecte zuiden van Rotterdam te begeven. Er zijn Spartanen met een milder principe. Die zijn bereid om De Kuip te betreden. Maar dan alleen in de laatste minuut van de wedstrijd als Sparta met vijf tegen nul voor staat. Die sensatie is hen nog nooit overkomen. Het maakte de Spartanen ook geen moer uit dat Feyenoord grote prijzen haalde. Men sprak er niet over, men dacht er niet aan en dan bestaat het niet.

Hoe verder?
Maar hoe moet het nu verder met die gevallen herenclub? Veertien spelers nemen gedwongen afscheid. Ricky van den Berg, David Abdul, Vinicius Bongaertz, Carlos Delgado, Rene van Dieren, Mathijs Donatz, Mitchel van Gastel, James Holland, Ruud Knol, André Krul, Marcellino van der Leeuw, Lucas van Oeveren, en Karim Touzani. Veel blijft er dus niet over.

En natuurlijk is er een plan. Een plan om de club zo snel mogelijk naar het hoogste niveau te brengen. Maar er is geen geld. En de toeschouwersaantallen vallen in de Jupiler League tegen. Het maakt wat uit of Ajax op bezoek komt of dat Almere City zijn opwachting maakt. Het valt daarom te vrezen dat Sparta het komende decennium niet meer op het hoogste niveau speelt. Tot grote droevenis van de fans. Want die zullen zich voor altijd verheven blijven voelen boven de rest van Nederland