Sport

Feyenoord Supporters Vereniging verdient stadionverbod

08-06-2011 14:00

Afgelopen maandag stuurde de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV) een open brief aan de directie. Men zegt daarin het vertrouwen op in de Raad van Commissarissen en de directie van de club. De FSV zegt in haar eigen statuten voor de belangen van de eigen leden in het bijzonder en de niet-leden in het algemeen op te komen. Nog afgezien van het feit dat een betaald voetbalorganisatie de weg volkomen kwijt is als het haar beleid op de wensen van een paar dol geworden fans zou afstemmen is de brief te zot voor woorden. Wat is er aan de hand?

Hooligans
De brief is opgesteld door zowel de FSV als een mysterieus gezelschap dat zich de Varkenoordgroep noemt. Vernoemd naar het amateur- en trainingscomplex van Feyenoord is die groep naar eigen zeggen samengesteld uit supporters uit alle geledingen. Wie dat zijn is onduidelijk. Wel is duidelijk dat die groep grote invloed heeft op supporters die niet zuiver op de graat zijn. De politie van Rotterdam heeft daarom regelmatig overleg met hen en roemt in een brief de resultaten die gehaald zijn. Zo heeft de Varkenoordgroep zij aan zij met de mobiele eenheid voorkomen dat na alweer een slecht resultaat de burelen van De Kuip werden bestormd. Het laat zich raden dat er naast normale mensen zich ook hooligans of voormalige hooligans in het gezelschap van de groep bevinden. Normale supporters hebben nu eenmaal niet veel invloed op een woeste horde die aan het lynchen slaat.

In de brief keren de heren zich tegen de directie en Raad van Commissarissen omdat die de club in een financiƫle, organisatorische en sportieve afgrond hebben gestort. Hilarisch. Lekker op tijd ook. Want nadat Feyenoord in oktober vorig jaar met 0-10 van PSV verloor is het alleen maar beter gegaan. Met Martin van Geel werd een nieuwe technisch directeur aangetrokken. De man is maar net aan de slag en wekt in elk geval de schijn dat hij goed bezig is. Ook met de financien gaat het beter nadat zowel supporters als lieden verenigd in de Vrienden van Feyenoord tientallen miljoenen in de clubkas hebben gestort. En sportief ging het er na dat eclatante verlies in Eindhoven ook al op vooruit. Door het vertrouwen in het clubbestuur nu op te zeggen toont FSV aan dat het niet over visie beschikt maar leeft in het verleden en afbraakvoetbal bedrijft. Geen weldenkend mens die op dit moment zit te wachten op een bombrief.

Minachting
Ook voert men in de brief aan dat het bestuur van de club “aantoonbaar niet over het juiste Feyenoordgevoel beschikt” en dat het de eigen fans “minacht”. Gebakken lucht en een gebrek aan argumenten. Is men het niet met hen eens dan ontbreekt bij de gesprekspartner het juiste gevoel. Op die manier halen echte Feyenoorders altijd hun gelijk. Simpeler kan niet.

De andere argumenten doen er eigenlijk niet eens toe. We lichten er desondanks een paar uit. Zo hebben de voorzitter en de secretaris van de Stichting Supporters Steunen Feyenoord hun werk neergelegd omdat het werken ze door de club onmogelijk werd gemaakt. Nou en? Geld inzamelen voor een club wil niet zeggen dat er iets in de melk te brokkelen valt. Onzin dus. Ook is de FSV boos omdat de club niet elke supporters-actie voor een wedstrijd goedkeurt. Logisch. Niet alles kan in een stadion. En staan diezelfde lieden die met confetti gooien niet vijf minuten later te schreeuwen dat de moeder van de scheidsrechter een hoer is? Enige bescheidenheid zou passen.

Stadionverbod
En men mekkert over de clubcultuur die door Feyenoord te grabbel wordt gegooid.. Daar slaat men de plank het verst mis. Want die clubcultuur van Feyenoord is niet de cultuur zoals die gepredikt wordt door een supportersvereniging. De FSV kent 20.000 leden. Leden die vaak alleen maar lid zijn vanwege het orgaan “Hand in Hand.” Bovendien zijn die 20.000 leden maar een klein gedeelte van de meer dan een miljoen Feyenoorders in ons land. Mensen die de cultuur elk op een eigen manier beleven. Mensen die Feyenoord in hun hart hebben gesloten, Feyenoorder zijn, van de club houden zonder ook maar een moment rekening te houden wat de FSV of een dubieuze Varkenoordgroep vindt van de manier waarop dat alles beleefd wordt.

Los van de loze argumenten die in de brief genoemd worden is de uitspraak van FSV woordvoerder Eric van Dorp in het AD alle fatsoen voorbij. “Ik weet zeker dat het bestuur onze klachten serieus zal nemen. Als ze dat niet doen, hebben ze er nog een probleem bij'”. Een keihard dreigement. Feyenoord moet daarom ballen tonen en iedereen die maar iets met die brief te maken heeft een levenslang stadionverbod opleggen. Want een club die beleidsmatig zijn oren laat hangen naar fans is ten dode opgeschreven. Een club die zich onder druk laat zetten door de bedreigingen van een supportersvereniging is de waanzin zelfs ver voorbij. Feyenoord is van haar fans. Normale fans. En daarvan lopen er meer van buiten het bestuur van de FSV en de leden van de Varkenoordgroep dan dat er zich daarbinnen bevinden. Het zou daarom aardig zijn als die dubieuze types zich een wat kleinere broek aanmeten door in elk geval te doen alsof ze niet voor iedereen spreken.