Sport

Koffiejuffrouwen, lampenkappen en Co Adriaanse

22-06-2011 14:00

Nadat namen als Rijkaard, Koeman, Van Basten en McLaren in Enschede de revue passeerden viel de keuze voor een nieuwe trainer op Co Adriaanse. En daarmee haalt FC Twente een karakter in huis. De man is wereldberoemd om zijn ingrijpende maatregelen en haalt daarmee nogal eens de woede van de buitenwereld op zijn hals. Ook zijn boude uitspraken mogen er zijn. Boven alles propageert hij verzorgd en aanvallend voetbal. De Tukkers kunnen zich dus opmaken voor een fraai seizoen waarbij het vooral gaat om het topsportklimaat. Want daar staat Co Adriaanse voor. Topsportklimaat in alle geledingen van de club.

Koffiejuffrouw
Zo ontstond bij zijn voormalige werkgever Willem II een enorme rel toen de trainer het aan de stok kreeg met de koffiejuffrouw. U weet wel. Van die mensen die vol trots de spelers een bakje en een koekje serveren en hun hele ziel en zaligheid in de club leggen. Maar de koffiejuffrouw bleek in dit geval een roddeltante, en die dragen niks bij aan het klimaat dat Adriaanse predikt. Mevrouw vloog er dus uit. Ondertussen plaatste Willem II zich voor Europees voetbal. Het jaar daarop pakte het de tweede plaats achter Feyenoord en plaatste zich voor de Champions League. Dat het daar weinig te zoeken had moge duidelijk zijn. In de competitie ging het ook slechter en Adriaanse stapte op. De man weet kennelijk wanneer er niks meer te redden valt.

In Eindhoven promoveerde Adriaanse in de ogen van veel fans tot meest gehate man van Nederland. Het is een bekend feit dat de voormalige voorzitter Harry van Raaij geen groot spreker was. Het ontlokte Adriaanse de uitspraak dat hij te maken had met een sprekende lampenkap. Prima humor, maar bij PSV waren ze daar minder over te spreken. Toen de club hem in 2009 benaderde om de nieuwe trainer te worden zag een groot deel van de fans het niet zitten. Het noopte Adriaanse tot een openbaar excuus. Trainer is hij desondanks nooit geworden in Brabant.

Scorebordjournalistiek
Bij de pers is de Adriaanse niet altijd geliefd. Hoewel hij zich beter presenteert dan de man van het grote gelijk Louis van Gaal beschuldige hij de pers van scorebordjournalistiek. Hij verweet de media dat ze positief of negatief schrijven aan de hand van de uitslag. Zo kan een ploeg prima voetballen, maar desondanks verliezen.

Uitspraken genoeg. “Een goed paard is nog geen goede ruiter” bleek van het profetische soort. Die uitspraak deed Adriaanse over Van Basten in de tijd dat hij vertrok bij Ajax. Jaren later kreeg hij gelijk toen de voormalige spits met hangende pootjes bij de Amsterdamse grootmacht vertrok.

Kerstboomsysteem, snelwegvoetbal, avondvoetballer, alibi-dekking, woonerfvoetbal, en paaseieren zoeken. Het zijn termen die door Adriaanse geïntroduceerd zijn in het voetbal. Komend seizoen komt daar ongetwijfeld wat jargon bij. Naast het topsportklimaat dat bij FC Twente al prima voor elkaar is. Ze gaan wat beleven in Enschede.