Tour: Rustdag – Balansdag

18-07-2011 20:00

Waar de helden van het asfalt vandaag een welverdiende rustdag hebben is het voor de Tourvolgers vaak het moment om de balans op te maken van de eerste twee weken Tour de France. De renners hebben vandaag tijd voor hun partner, wat interviews en het laten behandelen van al hun kwaaltjes en verwondingen. Ze worden geprepareerd voor een slopende laatste Tourweek. De volgers hebben de tijd om de was te doen, hun huis schoon te maken en wat tijd te besteden aan hun sociale leven. De laatste Tourweek zal zich grotendeels in de Alpen afspelen. Hoe staan de grote favorieten ervoor en hoe hebben de Nederlanders tot op heden gepresteerd? Tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken naar hopelijk een spannende laatste Tourweek.

Nul procent kans
De leiderstrui wordt op dit moment gedragen door Thomas Voeckler. Op de fiets een echte branieschopper. Waar er werd gedacht dat hij zijn gele trui niet zou behouden na de etappes in de Pyreneeën, start hij de laatste Tourweek gewoon vrolijk met een voorsprong van 1 minuut 49 op de nummer 2. Naast zijn fiets is het een goedlachse, redelijk timide, sporter. Die zich op prachtige wijze in de underdogpositie heeft weten te manoeuvreren door te zeggen dat hij nul procent kans heeft om deze Tour de France winnend af te sluiten. Gemakshalve gaan we er maar even vanuit dat hij de waarheid spreekt en nemen we de overige kanshebbers onder de loep.

De broertjes Andy en Frank Schleck dromen van een eerste Tourzege. Andy was er al een aantal malen dichtbij, maar telkens botste hij op Alberto Contador. Voor de editie van 2011 lijken de Schlecks er op te mikken om aanstaande zondag in exact dezelfde eindtijd in Parijs aan te komen. Liefst gedeeld eerste. In een grote gele trui waar ze samen in passen. Dat je met die koerswijze de Tour niet gaat winnen moge duidelijk zijn. Hun strijdplan zal dan ook drastisch omgegooid moeten worden om überhaupt één Schleck in het gele tricot te kunnen bewonderen.

0,0,0,0,0,0,0,0,5%
Appie Contador, vooraf werd hij door velen gezien als de absolute topfavoriet. En terecht. Want hij won bijna alle grote rondes waar hij in mocht starten. Maar de eerder dit jaar door hem gewonnen Giro d’Italia lijkt toch geen ideale voorbereiding te zijn geweest. Daarnaast wist hij pas erg laat dat hij startgerechtigd was. Dankzij een 0,0,0,0,0,0,0,0,5%-akkefietje tijdens de Tour van vorig jaar. De “oude” Contador zal heel rap op moeten staan om de kans op een Tourzege groter te laten worden dan het eerder genoemde percentage.

“Aussie” Cadel Evans lijkt weer voor zijn oude bekende tactiek gekozen te hebben. Volgen, volgen en vooral blijven volgen. Op het eerste gezicht niet zo’n hele rare tactiek, kijkend naar de huidige tijdsverschillen en de sterke tijdrit die hij in de benen heeft. Maar door de vraag te stellen of hij er al eens succesvol mee is geweest is ook gelijk het antwoord gegeven. Hij won nog nooit. Aanvallen blijft de beste verdediging. En voor de kijkers is het te hopen dat hij danig in de war raakt en daadwerkelijk voor de aanval gaat kiezen. De Italiaan Basso hebben we ook nog niet op spannend rijden kunnen betrappen. Rijdt bergop zijn eigen tempo en wellicht zorgt het feit dat Italië nog wordt aangedaan tijdens de Tour voor een gedaantewisseling bij hem. Hij zal het nodig hebben.

Hollands Glorie? Belgisch Glorie!
De enige “favoriet” voor de eindzege die wel in de aanval is getrokken is Samuel Sanchez. Dat werd gedoogd door de overige toppers. Door een ronduit slechte ploegentijdrit had hij al redelijk wat achterstand opgelopen en van dat minuutje dat hij in de Pyreneeën wist terug te pakken raakte niemand in paniek. Hij zal moeten blijven aanvallen om überhaupt het podium te ruiken.

Tijdens de eerste Tourweek heerste er nog een ware hosannastemming. Gesink reed in de witte trui, Hoogerland in de bolletjestrui en in iedere ontsnapping zat wel een Nederlandse renner mee. Daarnaast bleek Rob Ruigh een prettige nieuwe verschijning op het hoogste niveau. Anderhalve week later kunnen we concluderen dat alleen dat laatste nog opgaat. “We” waren vooral goed in het heel hard vallen. Al dan niet door eigen schuld. Nee, dan de Belgen. Die begonnen de Tour leuk met een ontketende Gilbert. Even sloeg de paniek toe toen Van den Broeck door een val de Tour moest verlaten, maar ene Jelle Vanendert rijdt inmiddels vrolijk rond als leider in het bergklassement en met een etappezege op zak. Gilbert maakt daarnaast nog steeds kans op de groene trui. Een regering vormen lijkt bijzaak. En terecht, want er valt voor hen veel te genieten tijdens deze Tour.

Zwart Gat
Nog 6 etappes worden er verreden de komende week. Voor de Tourvolger is het vooruitkijken naar de Alpen begonnen en wordt ook al voorzichtig gevreesd voor het zwarte gat waarin ze na zondag gaan vallen. Hopelijk gaan de toppers daadwerkelijk in de aanval en verzachten ze zo de pijn die vanaf volgende maandag te voelen zal zijn.

Voor de huidige stand in het klassement klik hier