Sport

De waanzin regeert bij Feyenoord

24-08-2011 15:01

Met een slordige twintig miljoen aan schulden en een saneringsplan dat nog jaren duurt lijkt het logisch dat ze zich in Rotterdam niet gedragen als zouden de bomen tot in de hemel groeien. Vergelijk dat met uw privéleven. U staat anderhalve ton rood bij de bank, u wilt een huis kopen van een half miljoen en gaat op zoek naar een hypotheek. U wordt uitgelachen. Stelt u zich ook dit eens voor. U bent ondernemer onder surseance van betaling, heeft afspraken gemaakt met een leger aan schuldeisers en u heeft te maken met een salarisplafond. Toch gaat u in onderhandeling met die ene dure werknemer van een buitenlands bedrijf. De onderhandelingen mislukken. Volkomen normaal. Toch zijn dergelijke zaken aan de orde van de dag bij Feyenoord.

Spitsen
Feyenoord heeft geen spits en dat is logisch want de club heeft geen geld. Toch waren ze in onderhandeling met Manchester City aanvaller John Guidetti. Wat iedereen vooraf al weet, weten ze bij de stadionclub niet. Manchester City werd voor 185 miljoen overgenomen door de Abu Dhabi United Group. Eén van de investeerders is de familie Al Nayhan die beschikken over een vermogen van 32 miljard euro. De nieuwe eigenaren willen dat hun boy toy kampioen wordt en kopen spelers als een waanzinnige. Het spreekt voor zich dat daarbij niet op een miljoen meer of minder wordt gekeken. Het spreekt nog meer voor zich dat er niet op salaris wordt bezuinigd.

Toch hangen ze bij Feyenoord de grote jongens uit door interesse te tonen voor de eerder genoemde Guidetti. Tot tijdens de onderhandelingen blijkt dat de man een salaris van acht ton verdient. Tel daarbij op dat Manchester City ook een huursom verlangt van bijna anderhalve som en de speler is te duur. De waanzin van Feyenoord zit hem in het feit dat ze toch die onderhandelingen aangaan. Naïef zoals het maar zijn kan, en geen bewijs van een professioneel geleide club. Nu richt men de ogen op Jan Vennegoor of Hesselink. Die man is geen aanwinst voor Feyenoord, maar wel een speler die gratis en voor niks beschikbaar is. En helaas voor de mensen in De Kuip is dat nou net de vijver waar uit gevist moet worden.

Stadion
Ook verlangen ze in Rotterdam een nieuwe Kuip. Het ding waar ze nu in spelen is oud, heeft te weinig business units, nog veel minder business seats, slecht sanitair en nog slechtere catering. Bovendien wil men de capaciteit met 15.000 zitplaatsen uitbreiden. Dat alles terwijl men twintig miljoen euro schuld heeft, midden in een saneringsplan zit en er recent gedwongen ontslagen vielen. Toch klopt men doodleuk bij de gemeente aan. Of er even een achtergestelde lening van tweehonderd miljoen euro kan komen. Of er ook nog even externe financiers kunnen komen die de overige tweehonderd miljoen kunnen ophoesten. Het is de waanzin voorbij. Want welke gemeente investeert zoveel geld in een club terwijl elke gemeente in Nederland moet bezuinigen? En welke investeerder pompt zoveel geld in een stadion voor een club die in het verleden meer dan eens heeft bewezen niet met geld om te kunnen gaan? Niemand.

Feyenoord moet zich schamen. Zich schamen voor de totale waanzin die bezit heeft genomen van het management van de club. Als men op korte termijn wil overleven dient men te beseffen wat men is. Een schaduw van een eens grote club. Nog geen schim van een financieel gezond bedrijf. Een club met een trouwe aanhang die beter verdient dan deze waanzin. Pas als men dat beseft en de plannen voor de lange en korte termijn daarop aanpast wordt het nog wat. Anders sterft men een pijnlijke dood en blijft het oude stadion wat het nu is. Een Rijksmonument van onkunde en wanbeleid.