Joden moeten mogen

19-09-2011 16:29

Het was weer een fraai weekend om het voetbal op te heffen. Door de burelen van Feyenoord te bestormden toonden een paar honderd man aan dat ze rijp zijn voor het gekkenhuis. In Eindhoven lieten Amsterdammers van zich spreken door een zwaargewonde doelman voor alles uit te maken wat lelijk is. Maar er was nog meer gedoe buiten de velden. Zo is daar ineens de De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN), die de treinen alweer ziet rijden als Ajacieden in een stadion hun geuzennaam gebruiken. Joden. BAN staat op het standpunt dat het gebruik van het woord Jood antisemitisch is. Zo raar hebben we het nog nooit gehoord.

Geuzennaam
We moeten ons dus afvragen waarom alleen het gebruik van het woord Jood beledigend is voor Joden. Ajacieden ontlenen daaraan hun geuzennaam en gelijk hebben ze. Dat er in de Tweede Wereldoorlog zes miljoen van die types zijn vergast is natuurlijk vreselijk en mag nooit meer gebeuren. Staat buiten kijf. Maar er is niemand onder de Ajacieden die ook maar een moment denkt aan die oorlog, laat staan dat ze kwetsend bezig zijn. Dat kwetsen ligt in de oren van de ontvanger. Het blijkt dat Hans Knoop als media-adviseur aan die ontvanger verbonden is.

Geboren op een onderduikadres weet Hans Knoop van horen zeggen precies wat de gevolgen van Jodenvervolging zijn. Later werd de man wereldberoemd in Nederland door een grote rol te spelen in de opsporing van oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Eerder noemde hij Greta Duisenberg een antisemiet, en wist hij zeker dat MediaMarkt was opgezet met gelden die afkomstig waren van de Waffen SS. En nog geen vier jaar geleden beschuldigde hij het Parool van antisemitisme omdat journalist Bart Middelburg hem een sjacheraar noemde. Knoop is dus in staat om zelfs een stukje prikkeldraad van Jodenhaat te beschuldigen, omdat prikkeldraad vroeger gebruikt werd om de joden binnen de concentratiekampen te houden. De man heeft ze niet allemaal op een rijtje.

Hitlergroet
Volgens Knoop en zijn mensen van BAN ligt de oorzaak van al die Jodenhaat bij Ajax. Omdat hun geuzennaam nu eenmaal reacties oproepen bij de tegenstanders. Dat Ajax er van alles aan doet om antisemitisme uit hun stadion te bannen ontgaat Knoop en de zijnen volledig. Zo stuurde men nog voor Ajax tegen Real Madrid moest voetballen 162 Spanjaarden terug naar hun land omdat ze de Hitlergroet brachten. De Amsterdammers zijn dan ook verbijsterd over het kort geding dat begin oktober dient.

Daarbij is vrijheid van expressie een groot goed. Als iemand zich een Jood wil noemten omdat zoiets stoer is moet die dat gewoon doen. Als lieden dat aangrijpen om de meest vreselijke teksten te scanderen, dienen die lieden aangepakt te worden. Ajax niet. Per slot van rekening is het ook niet verboden om schoensmeer op het gezicht te smeren en zich een neger te noemen. Hoewel je dat tegenwoordig ook niet zeker weet. Knoop moet dus de juiste mensen aanpakken. En meteen even kijken wat er in de stadions geroepen wordt over boeren en kakkerlakken. Want dat is net zo erg als de dingen die over de Joden geroepen worden. Alleen hebben boeren en kakkerlakken niet het geluk dat ze in de oorlog massaal vergast zijn.