Sport

De toptrainer die Mario Been is

02-11-2011 16:00

Terwijl Feyenoord met een vrije val bezig is blijkt hun voormalige trainer Mario Been lekker bezig. Die kreeg met zijn nietige Racing Genk het machtige Chelsea op bezoek en hield ze op een 1-1 gelijkspel. Nog maar net bekomen van de dolksteek in zijn rug die hij van zijn beminde Feyenoord-pupillen kreeg is de man dus lekker bezig. Dat alles terwijl de Rotterdammers terugvallen naar het niveau dat ze vorig jaar hadden. Bedroevend slecht dus. En terwijl Been met een rood wit hart kijkt naar Feyenoord, doet hij het zelf prima.

Verlosser
In de competitie gaat het wat minder met Been en zijn mannen. Maar het is natuurlijk niet makkelijk in het eerste jaar als trainer. Dat zien ze in Rotterdam ook met Ronald Koeman. Die werd eerst verwelkomd als de verlosser, boekte resultaten tegen mindere ploegen en lijkt nu ook door het ijs te zakken. Been komt er echter aan. Die won met zijn mannen van het altijd sterke Club Brugge met tot de verbeelding sprekende cijfers. 4-5. De mensen in België hadden er dus zin in.

Terecht. Want het machtige Chelsea werd in eigen huis op gelijke hoogte gehouden. Been durft inmiddels de overwintering in Europa een reële optie te vinden. Dan moet hij in en tegen Valencia nog even winnen, maar in België lijkt niemand aan die mogelijkheid te twijfelen. Het kan dus verkeren in het leven van een trainer. Nog geen half jaar geleden de gebeten hond en de man die nergens voor geschikt was. Nu koning van België.

Koning Mario
Later dit jaar blijkt dat Mario Been het helemaal niet zo slecht deed bij Feyenoord. Dan blijkt ook dat Koeman er alles aan deed om de selectie aan het voetballen te krijgen en de mentaliteit op orde te krijgen. Want afgelopen zondag tegen FC Groningen bleek toch vooral dat het in de hoofden van de spelers niet goed zat. Zoals dat ook bleek tegen Go Ahead Eagles dat de Feyenoorders zonder pardon uit de beker gooide. Koeman heeft veel wijsheid nodig. Want met een ploeg die mentaal zo sterk is om hun trainer weg te stemmen om het vervolgens niet op te kunnen brengen om met de juiste instelling het veld in te gaan is het slecht voetballen. Vraag dat maar aan Koning Mario de Eerste van België.