Xenofilie: Corruptie en omkoping in de sport

27-03-2012 14:00

Corruptie vormt een groot probleem binnen de internationale sportwereld. Steeds vaker komen er verhalen boven tafel over omgekochte wedstrijden, corrupte officials en goksyndicaten die sportwedstrijden beïnvloeden. Bij veel verhalen over corruptie binnen sportwedstrijden wordt de link gelegd met Azië en (illegale) Aziatische gokkantoren. Nederland lijkt vooralsnog buiten schot te blijven wat omkoping en ‘gekochte’ wedstrijden betreft. Wel ontstond er december 2009 ophef over de zogenaamde belchinezen die continu gegevens over wedstrijden in de eerste divisie zouden doorbellen naar grote Aziatische goksyndicaten. Daarnaast speelde AZ in januari zonder het te weten een oefenwedstrijd in het Turkse Belek onder leiding van een geschorst Bulgaars arbitraal trio. Het zijn signalen dat de Nederlandse sportwereld en politiek de problemen serieuzer moeten nemen.

In juli 2009 won het nationaal voetbalelftal van Maleisië betrekkelijk eenvoudig twee officiële oefenwedstrijden tegen Zimbabwe. Dachten ze. Het bleek namelijk niet om het nationale elftal van Zimbabwe te gaan, maar om de club Monomotapa United uit hetzelfde land. Het was dan ook geen verrassing dat niemand zich na afloop herinnerde wie verantwoordelijk was voor de organisatie van de wedstrijd. Hetzelfde overkwam Bahrein die in 2010 nietsvermoedend een oefenwedstrijdje afwerkte tegen een wel heel matig Togolees team, ook hier bleek het niet om het echte nationale elftal te gaan. Het zijn slechts twee voorbeelden dat de problemen zich uitstrekken tot een internationaal niveau.

Corruptie in Maleisië
“Omkoping en corruptie is een groot wereldwijd probleem voor het voetbal in het bijzonder en sport in het algemeen”, zegt de Maleisische sportjournalist Haresh Deol (29). “Politici onderschatten het geld dat er in de sportwereld rondgaat, het is echt een million dollar market. Niet alleen het voetbal is met corruptie geïnfecteerd, ook andere sporten kennen het probleem. Waar grote geldstromen te vinden zijn zal onvermijdelijk corruptie opdoemen.” Maleisië kent een langere traditie met corruptie schandalen in de sport. Zo kwam er in het seizoen 1994/1995 een groot omkopingsschandaal aan het licht in de hoogste voetbaldivisie waarbij meer dan 200 spelers en officials waren betrokken. Meer recent (2010) werden verschillende jonge voetballers door hun profclubs ontslagen, omdat zij verdacht werden van omkoping. De spelers gaven toe dat zij benaderd werden door gokmaatschappijen om wedstrijden te verkopen en dat ze hierbij enorme sommen geld werd beloofd. Deol:

De impact van dat schandaal in 1994 heeft de bonden in mijn land verlamd. De bestuurders zijn allemaal bang dat er opnieuw zoiets ontdekt wordt en dat dit onherstelbare schade aan de sport zal toe brengen. Er is een comité dat corruptie in ons land aan zou moeten pakken, maar dat is nog nooit bij elkaar gekomen, ook al zeggen ze zelf van wel. Het is [echter] oneerlijk om te zeggen dat omkoping en corruptie iets typisch Maleisisch is, het is echt een groot wereldwijd probleem.

Europa
Dat blijkt, want ondertussen sijpelen er ook steeds meer berichten door over corruptie en omkoopschandalen in Europa. In een poging iets aan de misstanden te doen pleitte Emine Bozkurt, Europarlementariër voor de PvdA,  eerder al voor een Europese aanpak van corruptie binnen de sportwereld. Instanties zoals Interpol zouden met nationale politie eenheden de wegen van en naar corruptie bloot moeten leggen. Vooralsnog is die beloofde Europese aanpak nog steeds niet van de grond gekomen. Ook de Knvb, Fifa en Uefa presenteren wel ambitieuze plannen, maar van daadkrachtig beleid is geen sprake. Nog steeds vrij spel voor de match-fixers dus.

Jesper Dekker is student Communicatiewetenschap aan de UvA. Onder de titel Xenofilie publiceert DeJaap stukken van studenten die op journalistieke reis in het buitenland zijn geweest.