Luciano Narsingh: kind van de rekening

11-07-2012 09:00

De transfer van Luciano Narsingh naar Ajax lijkt van de baan te zijn. De Friezen vragen zes miljoen euro voor de buitenspeler die één seizoen goed presteerde en opviel. Ajax heeft het vragen van deze exorbitante bedragen zelf in de hand gewerkt. De voetballers zijn de dupe.

In de bol
Luciano Narsingh is een hele goede buitenspeler. Feit. Met Derk Boerrigter op links en Kolbeinn Sigthorsson in het centrum  en Luciano dus op rechts zou Ajax een fantastische voorhoede hebben die naar mijn inschatting rond de 100 doelpunten in één seizoen zouden kunnen maken. Dat Heerenveen daar niet op zit te wachten is logisch. Maar het is de Friezen een beetje in de bol gevlogen. Narsingh speelt slechts één seizoen leuk voetbal, zes miljoen is veels te veel, althans zo denken ze er in Amsterdam over.

Dat de Friezen stugge onderhandelaars zijn merkten ze in Amsterdam al in de vorige winter. Bas Dost speelde net een halfjaar in het Abe Lenstra stadion en maakte er op zijn zachtst gezegd niet zijn beste halfjaar door. Hij leek te floppen. Ajax geloofde nog in de spits en wilde hem halen. Heerenveen vroeg voor een semi-geflopte spits meer geld dan dat ze zelf aan Heracles hadden betaald. Dost en Ajax wilde, een arbitragezaak moest uitkomst bieden. Dost bleef in Heerenveen. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt ging Heerenveen alsnog akkoord met het bod van Ajax, het was alleen te laat om alles op tijd af te ronden. Dost was de verliezer, Ajax werd kampioen dat jaar, de spits uit Deventer bloeide gelukkig voor hem later op.

Eigen schuld
Ajax heeft het over zichzelf afgeroepen. De Amsterdammers betaalden in 2008 ruim 16 miljoen euro voor de Serviër Miralem Sulejmani. Saillant detail. Toenmalig Ajax-trainer Marco van Basten, u weet wel die man die nu de scepter zwaait in Heerenveen was destijds voorvechter van ‘Mickey’s’ komst. Ajax tastte veel te diep in de buidel. Miralem heeft de verwachtingen nooit helemaal waar kunnen maken. Die transfer veranderde wel de manier van onderhandelen van SC Heerenveen. Doordat Ajax akkoord ging zijn de Friezen mondiger geworden op de transfermarkt, hebben een grotere bek gekregen en zijn niet meer ‘bang‘  in het onderhandelen met de top drie van weleer.

De vraag is of het goed is voor het Nederlands voetbal. Dost maakte na de mislukte transfer afgelopen seizoen een fantastisch seizoen door bij Heerenveen. Dat is een pluspunt. Zonder hem waren de Friezen niet zo hoog geëindigd. Nu is hij weg. Naar Wolfsburg. Jammer. Jammer voor de Nederlandse competitie en misschien ook wel jammer voor Bas Dost zelf.

Zonde
Voor Luciano Narsingh lijkt het lastig te worden om weg te komen uit Heerenveen dit jaar. Zes miljoen is veel geld, zeker in deze tijden waarin het geld de voetbalclubs niet aan de lippen staat en voor een speler wiens contract over elf maanden afloopt. Dat is jammer voor de ontwikkeling van de Amsterdammer, die heeft aangetoond toe te zijn aan een stap hoger. Een club die Champions League speelt over ver kan komen in de Europa League zou goed zijn voor hem. Het zit er vooralsnog niet in, of Van Basten zou Sulejmani weer heel graag moeten hebben, dan zou ik, als ik Ajax was met gesloten beurzen ruilen…….