Sport

Racisme: De FA dreigt zichzelf in de vingers te snijden

24-10-2012 09:00

De situatie in Engeland wat betreft misdragingen van zowel supporters als voetballers lijkt een beetje uit de hand te lopen. Vorige week was dan ook een week die bol stond van de incidenten. Het begon eigenlijk al met Ashley Cole die op twitter de FA uitmaakte foor A bunch of twats (een van Engeland’s duizenden metaforen voor het vrouwelijk geslachtsorgaan). De FA veroordeelde Cole tot het betalen van een boete van90,000 pond. Een bedrag want de Chelsea-speler lachend op tafel kan leggen.

Het was ook een week waarin de FA eindelijk hoopte te breken met een lange reeks racisme-incidenten op het veld. Het leek zo mooi bedacht. Alle spelers van alle teams zouden een shirt dragen met kick it out! een anti-racisme slogan binnen de voetballerij.

Kick it out-shirt
Opvallend was dat Rio Ferdinand weigerde het shirt te dragen. De Manchester United-verdediger is de broer van QPR-speler Anton Ferdinand die door Terry racistisch was bejegend. Het niet dragen van het shirt leverde Ferdinand een plek op de bank op tegen Stoke City en Braga. Door dit incident is Rio Ferdinand bij de wedkantoren de grote favoriet om de eerstvolgende speler te zijn die de ploeg uit Manchester zal verlaten. Immers wie het niet met Fergie kan vinden kan uitzien naar een nieuwe club.

Overigens in het weekend waarin de anti-racisme shirts gedragen werden zouden de fans van Sunderland in de derby met Newcastle United zich schuldig gemaakt hebben aan oerwoud geluiden richting de gekleurde spelers van The Magpies. En toen Newcastle-speler Steven Taylor, die in een interview verklaarde liever postzegels te verzamelen dan voor Sunderland te spelen, binnen de lijnen kwam werd hij getrakteerd op misschien wel het meest smakeloze spreekkoor ooit. “Steven Taylor we wish you were dead.

In het gezicht
Maar de probleemweek speelde zich niet alleen af in de Premier League. Tijdens de wedstrijd Sheffiel Wednesday – Leeds United rende de 21-jarige Aaron Cawley het veld op en sloeg Sheffield-keeper Chris Kirkland vol in het gezicht. Tegen de Leeds fan werd wel adequaat opgetreden en maandag werd er al 4 maanden cel tegen hem geëist. Vooral omdat Cawley al 2 keer eerder een stadionverbod had en die in totaal al vier keer overtreden had.

Nee. het zit de FA niet mee deze week. De heksenjacht op John Terry en in mindere mate Ashey Cole lijkt een averechts effect te hebben. Fans roepen en doen wat ze willen en het is voor de FA te hopen dat ze daar een oplossing voor gaan vinden in plaats van de twitter-accounts van alle voetballers in de gaten te houden. Anders zou het verderop in het seizoen nog eens flink uit de klauwen kunnen gaan lopen.