Een wedstrijd analyseren kan iedereen

08-01-2013 15:00

Analyseren is een vak apart wat eigenlijk iedereen kan. Toch is het wel belangrijk welke sport je analyseert. Vorige week keek ik drie dagen naar darts. Zelfs voor die sport werd een legertje analisten opgetrommeld. Voor de duidelijkheid darts is inderdaad een sport. Concentratie, stressbestendigheid en veel trainingsuren zijn vereist. Toch blijft het er een beetje raar uitzien als Raymond van Barneveld en Phil Taylor de beste aller tijden zijn in je sport. Beide heren kampen met overgewicht, een alcoholprobleem en overmatige zweetlozingen.

Scheidsrechter zonder oogballen

Twee mannen waar je in de kroeg zo ver mogelijk vanaf gaat zitten, omdat je bang bent dat ze tegen je aan beginnen te zeveren. Of erger nog je proberen te versieren. Rising star Michael van Gerwen heeft zijn uiterlijk ook niet echt mee. Zijn gladde bol weerkaatst hinderlijk in het kunstlicht en wanneer Magic Mike een goede beurt gooit, kopt hij een onzichtbare muur doormidden. Gelukkig is de scheidsrechter wel een normaal persoon. Alleen wel iemand die al ruim 30 jaar elke dag drie pakjes sigaretten met verpakking en al opeet. Dat heeft nu eenmaal invloed op je stem. Toch ben ik wel eens jaloers op die mannen, want tijdens de opkomst worden alle darters geflankeerd door twee prachtige dames. Tijdens het ingooien gaan ze aan beide zijden naast het bord staan. Ongestoord gooien de darters hun pijlen richting het bord. En nog raak ook! Gelukkig heb ik daar nooit hoeven ingooien, want dan was er nu een scheidsrechter zonder oogballen geweest.

Goed terug naar de analyses. Co Stompé is natuurlijk de aangewezen persoon daarvoor. Co is de enige darter ter wereld die nog nooit een wedstrijd op eigen kracht heeft gewonnen. Hij won weliswaar wedstrijden, maar dat kwam voort uit medelijden. Co gooide in zijn ‘hoogtijdagen’ de pijlen op de meest debiele manieren in het bord. Als een lucifer met Parkinson probeerde hij 180 te gooien. Hilarisch. Net als zijn analyses overigens. Begrijp me niet verkeerd bij ontzettend veel sporten vind ik uitgebreide analyses overbodig, maar bij darts? Kom op zeg. Ik parafraseer: Het lijkt me verstandig om goed en geconcentreerd te beginnen.

Daarnaast moet hij scherp zijn bij zijn dubbels. Oh, wel!? Ik dacht altijd dat het verstandig was om héél kut en totaal ongeconcentreerd te beginnen. Verder leek het mij ook slim om alle dubbels naast het bord te strepen en dat niveau dan de hele wedstrijd vast te houden. Het leek wel een parodie. De presentator deelde overigens vaak mee in de malaise. Er werden totaal overbodige vragen gesteld en wanneer het eindelijk over wat relevants ging, begon het twaalf minuten durende reclameblok.

Darten is toch geen sport?

Veel mensen zien darts niet als een sport, maar meer als een spelletje voor in het café. Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Één daarvan is het uiterlijk van de darters. Veel darters zien eruit alsof ze al twee jaar niet hebben geslapen. Gezien het postuur van de spelers bestaat er natuurlijk de kans dat ze ‘s nachts inderdaad alleen eten en bier zuipen. Geen lekker glaasje, maar kannen die ad fundum worden weggezet. Het schijnt zelfs zo erg te zijn dat alle stripclubs in de buurt van darttoernooien gesloten zijn. De strippers nemen al hun vakantiedagen op om de dronken darters te mijden.

En dan heb je nog Jelle Klaasen voormalig winnaar van de Embassy. Klaasen kwam onlangs nog in het nieuws. Niet omdat hij ergens een potje darts had gewonnen. Winnen doet Klaassen al jaren niet meer, hij houdt zich nu bezig met minderjarige meisjes. Klaasen, zelf 27, had naaktfoto’s naar een meisje(15) uit Vlijmen gestuurd. Naaktfoto’s waarop hij met een erectie stond. Het verhaal is nog zieker, omdat het meisje kampt met een verstandelijke beperking. Tevens heeft ze psychische problemen en woont ze in een instelling. Een misselijkmakend verhaal. Vlak daarna werd Klaasen persoonlijk failliet verklaard. De darter die de dartsport weer hip ging maken, staat nu bekend als en failliete pedofiel. Tja, dat is niet echt goede reclame voor de sport.

Dartende tienkampers in de Bush

Om 2013 positief te beginnen zag ik iets wat er wel professioneel uitzag. De promo’s voor elke wedstrijd waren werkelijk bizar. Kosten noch moeite werden gespaard om kijkers te trekken. En het lukte, want ik bleef kijken en vond het zowaar jammer dat die vreselijke Phil Taylor wéér alle Nederlander zijn hielen liet zien. Toch lijkt het me leuk om al die darters eens een tienkamp te laten doen. Morgen even John de Mol bellen, ik zie een geweldig format voor me: Dartende Tienkampers in de Bush. ‘En daar komt Van Barneveld binnen. Twee uur en 23 minuten, een persoonlijk record op de 400 meter. We gaan meteen terug naar de studio waar Churandy Martina, Patty Brard, Alexander Klöpping en presentator/knuffelhomo Gerard Joling deze wereldprestatie voor u zullen analyseren’, aldus commentator Sierd de Vos.

Tot slot zal Mario Balotelli 42 dartpijlen in de richting van een aantal slapende kinderen gooien. De Gouden Televizier-Ring 2013 is bij dezen vergeven.