Voetbal

Grensrechters: de volgzame assistenten

26-02-2013 19:00

We zijn blij.  Godvergeten blij. Tijdens het WK in 2014 in Brazilië is het eindelijk zover; camera’s op de doellijn. Geen spookdoelpunten meer. Geen afgekeurde doch loepzuivere goals meer maar feilloze techniek. Het is een stap in de goede richting maar het volledige vertrouwen is er nog lang niet. De kritiek op scheidsrechters neemt, terecht of niet, toe in het voetbal. En waarom? Het lijkt steeds meer op een gespeeld toneelstukje.

Misschien is het nog wel erger dan een schwalbe. Kijk eens een volledige wedstrijd, de volle negentig minuten van een willekeurige wedstrijd in de Eredivisie. Let vervolgens goed op grensrechter en het moment van ‘beslissen.’ In negentig procent van de gevallen wacht de man met de vlag tot dat de man met de fluit zijn beslissing heeft genomen. Steeds vaker ontstaat dan ook de situatie waarin de scheidsrechter het niet gezien heeft, de assistent wacht op een beslissing waarna met nattevingerwerk een ‘keuze’ wordt gemaakt. Vreemd, want de taak van de grensrechter is om de scheidsrechter te assisteren in momenten dat de bal wel of niet over de zij- of doellijn gaat.

Het lijkt er steeds meer op de een grensrechter niet meer als middel dient ter handhaving van de spelregels maar als bijdrage aan de  tegenwoordig zo beperkte autoriteit van de scheidsrechter. Dat zou logischerwijs het gevolg kunnen zijn de opeenstapelende kritiek richting de arbitrage in voetballand. Verbijsterd was iedereen dan ook toen de UEFA met een vijfde en zesde man op de doellijn op de proppen kwam. Nog meer decoratie ter ondersteuning van de man met de fluit. Het zou overigens raar zijn als zij ook een vlag zouden hebben, dus dan maar gewoon een stok, toch?

Hoewel het constante geklaag over missers van arbitrage menig voetballiefhebber het bloed soms onder de nagels vandaan kan halen, moet het niet zo zijn dat er straks vier man arbitrage als een nest volgzame golden retrievers staat te wachten tot de man in het midden iets beslist heeft. Een gedecideerd systeem als een camera op de doellijn kan straks gaan bijdragen aan de autoriteit van de scheidsrechter.

Hopelijk doen de mannen met hun vlag gewoon weer hun werk en zijn de assistenten met een stok verleden tijd.