Weekend Wrap-Up: Week 10

11-03-2013 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze week schaatsen, honkbal en wielrennen.

Kan het nog beter?

Het was het weekend van de wereldbekerfinale van het schaatsen. Het was in Heerenveen en de Nederlanders lieten dus flink van zich horen. Maar het is interessanter om te kijken waar de Nederlanders het niet zo goed doen. Waar de pijnpunten zitten. Wat ons tegenhoudt op weg naar totale schaatsdominantie.

Bij de mannen zit die mogelijke groei ‘m vooral op de 1500 meter. Sinds jaren al de meest internationale afstand. Sprinters met inhoud tegen allrounders met snelheid. In Heerenveen stond er geen Nederlander op het podium en in het eindklassement vinden we de eerste landgenoot op de negende plek. Nu is dat voor een deel te verklaren door de brede Nederlandse top. Je bent je kwalificatie makkelijk kwijt aan een concurrent. Maar het is dus ook duidelijk dat er niet één of twee wereldtoppers in onze gelederen rondlopen.

Bij de vrouwen zijn het vooral de sprintafstanden. Op zowel de 500 meter als de dubbele afstand komen onze landgenotes af en toe op het podium, maar structureel niet echt. En flink hoog in het wereldbekerklassement ook niet. Er was een periode dat Annete Gerritsen af en toe flink huishield, maar zit nu even in een flinke vormcrisis. Een sprintploeg voor vrouwen, dat is misschien een oplossing. Maar op dit moment hoeven we geen goud te verwachten op het WK afstanden in Rusland.

Tegelijkertijd was het WK shorttrack. Nederland pakte wat zilver en wat brons. Het gehoopte goud tijdens de aflossingswedstrijd bij de heren ging na een blundertje niet door. Maar verder veel lachende gezichten. Het was immers zowel bij de dames als heren meer dan twintig jaar geleden dat er medailles werden gepakt. De schaatsers lijken prima te pieken richting de Olympische Spelen. Een paar plakken moeten er in zitten.

Weggevaagd

De World Baseball Classic is in de beslissende fase aangeland en Nederland doet nog mee. Onderweg werd meervoudig wereldkampioen en altijd favoriet Cuba verslagen. Maar het is nodig dat kunststukje te herhalen. Dit weekend werd de oranjeploeg namelijk weggevaagd door Japan. In een wedstrijd vol homeruns moest Nederland uiteindelijk met 16-4 buigen voor de Japanners. In het rare schema van de WBC krijgt Nederland een herkansing als verliezend kwartfinalist. Maar daarvoor moet datzelfde Cuba dus nog een keer worden verslagen. Morgenochtend weten we meer.

Het is weekend, er zijn wielrenwedstrijden, dus Marianne Vos heeft weer wat gewonnen. Na de mountainbikezege van vorige week won Vos nu ook op dunne bandjes weer. De rond het vriespunt gereden Ronde van Drenthe deze keer.

De mannen rijden Parijs-Nice en de Tirreno Adriatico als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Geen Nederlandse overwinningen daar, maar als lichtpuntjes zijn de goede prestaties van Westra, Mollema en de een paar maanden geleden nog zwaargewonde Wout Pouls te noteren.

In het tennis is dan nog een kort berichtje. Het voormalige supertalent Thiemo de Bakker dwaalt nu rond in het challengercircuit en was daar verliezend finalist in Chili.