Voetbal

TV Rel: Robert Veenstra kan in zijn vuistje lachen

15-03-2013 18:30

De TV-rel van de week, misschien wel van het jaar. Johan Derksen loopt weg bij Wilfred Genee omdat ze ruzie hebben over de cijfers van SC Heerenveen. Een rustige club in Friesland. Reden voor een enorme rel in voetballand.

Johan Derksen suggereerde in VI dat voorzitter Robert Veenstra boekhoudtrucjes gebruikt om de rode cijfers van SC Heerenveen goed te praten. Het operationeel resultaat van Heerenveen kwam over het boekjaar 2011/2012 uit op een verlies van 1,6 miljoen euro.

Jan van Erve

Een van de onduidelijkheden over de cijfers liggen in de toegenomen bestuurskosten bij de club. Heerenveen is trots op de verlaging van de personeelskosten met 1 miljoen euro. De directie zelf is echter wel duurder geworden. Ongeveer 270.000 euro.

De hogere kosten zouden zitten in een vertrekpremie voor commercieel directeur Jan van Erve. De huidig directeur van FC Emmen wil  geen commentaar geven op deze kwestie tegenover ThePostOnline.

“Ik voel geen enkele behoefte te reageren op mijn tijd bij Heerenveen,” aldus van Erve. De oud commercieel directeur van de club wil noch ontkennen noch bevestigen of hij de vertrekpremie heeft ontvangen.

Toegenomen geldmiddelen

Ook de post ‘toename geldmiddelen’ van 6,5 miljoen euro in de jaarcijfers van de club baren opzien. Zeker omdat de transfers van Luciano Narsingh en Ousame Assaidi pas in het lopende boekjaar zijn geboekt. De transfer van Bas Dost is wel in het boekjaar 2011/2012 opnomen.

Sponsoren zouden weglopen bij de club. In een door Heerenveen zelf uitgegeven blad ‘de Corner’ eisen sponsoren een extern onderzoek naar de gebeurtenissen bij de Friese club. Een van de sponsoren Paul Olijve laat optekenen dat de businessruimten leeglopen en 35 sponsoren de voorzitter ‘spuugzat’ zijn.

Veenstra

Veenstra is verre van van onbesproken gedrag. Hij lag eerder onder vuur bij zijn personeel. Er zou een angstcultuur hangen op kantoor bij SC Heerenveen. De ondernemingsraad van de club zei daarover tegen de Volkskrant: “Wij maken ons samen met veel andere stakeholders grote zorgen over het voortbestaan van wat altijd een gemoedelijke en integere Friese club was.”

Ook bij zijn vorige werkgever was Veenstra niet heel populair. Als voorzitter van het College van Bestuur van de Stenden hogeschool maakte hij weinig vrienden getuige een verklaring van een docent van de school: “Het kwam voor dat Robert Veenstra voorin het vliegtuig in de first class zat, terwijl de rest van het Stenden-personeel achterin het vliegtuig meereisde op weg naar de zelfde locatie.”

De docent vervolgt, “Er is op de tafels gedanst toen Veenstra deze zomer overstapte naar voetbalclub Heerenveen.”

Rectificatie

Een verre van populaire voorzitter met onduidelijkheid over de cijfers. VI suggereert dat de cijfers van Heerenveen niet kloppen. Veenstra laat het niet gebeuren en eist rectificatie en een dwangsom van een half miljoen. De ruzie tussen Heerenveen is inmiddels de rechtszaal uit. Het tijdschrift en de club willen in het goed gesprek met elkaar oplossen.

Derksen en Genee gaan rollebollend over straat over de kwestie. Veenstra kan in zijn vuistje lachen.