Ireen Wüst pakt goud op 3000 meter

21-03-2013 17:17

Nederlands succes op de eerste dag van het WK-afstanden in Sotsji. Ireen Wüst werd vanmiddag wereldkampioen op de 3000 meter nadat zij haar voornaamste concurrente Martina Sablikova vrij eenvoudig versloeg. In een tijd van 4.02,83 vestigde Wüst meteen het baanrecord in de ijshal waar de schaatsers begin 2014 de Olympische Spelen zullen verrijden.

In de strijd om het specifieke afstandsgoud stelden de Nederlandse mannen vandaag teleur. Op de 1500 meter kwamen Tuitert (zevende), Nuis (tiende) en Verweij (veertiende) niet in de buurt van het podium. De Rus Denis Joeskov pakte het goud.

Verweij kwam voor zijn race begon nog hard in botsing met Jonathan Kuck, die aan het uitrijden was. Verweij draaide na een valse start terug richting startpositie en zag daarbij de Amerikaan over het hoofd.

Morgen kunnen Nuis en Tuitert zich proberen te revancheren op de 1000 meter. Ook Groothuis komt op deze afstand in actie. Bij de 5000 meter verschijnen Bergsma, De Jong en Kramer aan de start. De vrouwen rijden morgen alleen de 1500 meter. Ireen Wüst maakt kans op haar tweede gouden plak en ook Valkenburg en Van Beek strijden voor het eremetaal.

Luister hier hoe Rintje Ritsma bij Knooppunt Kranenbarg op Radio 2 de loftrompet steekt over Ireen Wüst.