Gekke sport: Hurling

16-05-2013 12:36

Je vliegt met RyanAir naar Dublin om St. Patricks Day te vieren. Eenmaal aangekomen giet je je zelf helemaal vol met Guinness, alvorens je in een oude bruine pub een solo weggeeft op een harp. Bono zal versteld staan. Toch is je weekendje Ierland niet compleet als je niet naar een potje hurling bent geweest. Combineer rugby, hockey, honkbal en lacrosse met elkaar en je hebt een beetje een idee wat deze traditionele Ierse sport inhoud.

Geschiedenis

Een sport die ouder is dan de geschreven geschiedenis van het land; hurling. De Kelten hebben het geïntroduceerd toen ze naar Ierland trokken en de eerste verwijzing naar de sport dateert uit de 5e eeuw. Maar, zover bekend, stamt de basis van deze sport uit de 13e eeuw. Destijds vond er een wedstrijd plaats tussen het mythologisch volk Tuatha dé Danann en de Firbolgs. De Firbolgs waren de derde golf van indringers die Ierland probeerde te veroveren. Tegenwoordig ben je in Ierland een Firbolg wanneer je de omvang van Marc van der Linden hebt en je de dagen vult met het laten van scheten en het drinken van pints, maar dat terzijde. Want sinds 1884 wordt de sport officieel geregeld door de Gaelic Athletic Association en worden er wedstrijden gehouden tussen de traditionele graafschappen.

Spelregels

Men neme een veld van 140 bij 80 meter, een leren hockeybal (de sliotar), een stuk slaghout (de hurley of camán) en 30 mannen die roadrunner op zijn beste dag nog kunnen bijbenen. Hurling is namelijk de snelste sport van de wereld. Elk team bestaat uit een keeper, zes verdedigers, twee middenvelders en zes aanvallers. De keeper verdedigt een doel dat eruitziet als een rugbydoel. Alleen heeft het onderste gedeelte een net. Wanneer je de bal in het net weet te slaan, levert dit 3 punten op, alles daarboven levert 1 punt op. De ploeg die de meeste punten scoort binnen 70 minuten, wint.

Je speelt de sliotar over, via de lucht of de grond. Wanneer je via de lucht speelt, mag je hem vangen, wanneer je over grond speelt echter niet. Als de sliotar op de grond ligt mag je hem alleen slaan of opwippen met je hurley. Wanneer dit gelukt is, mag je hem maximaal 4 stappen in je hand houden. Daarna moet je hem wegslaan of, als een echte pro, balancerend op je hurley verder brengen. Wanneer je dit doet, is het voor je tegenstander heel verleidelijk om je neer te maaien, maar dat mag dus niet. Een beetje flauw, maar wel zo veilig. Fysiek contact is echter wel toegestaan en je mag zelf bepalen of je een helm draagt, of niet. De begrippen hebben een hoog Harry Potter-gehalte, maar laat dat je niet afschrikken.

Winnaar

De beste ploegen komen traditioneel gezien uit de zuidelijke graafschappen van Ierland; Cork, Wexford, Tipperary en regerend kampioen Kilkenny. Laatstgenoemde is ook recordhouder met 34 landstitels. Het noorden van Ierland kent ook enkele teams, zoals Antrim. Deze zijn ook recordhouder, want zij wonnen als enige, nog nooit een titel. De sport geniet inmiddels ook enige bekendheid buiten Ierland, want tegenwoordig wordt het ook in de rest van Europa en de VS gespeeld.

Dus ben je een uit de kluiten gewassen hockeyer die aardig over weg kan met een stuk hout en een leren bal, neem dan eens een kijkje bij de Amsterdamse of Haagse hurlingclub.

FILMPJE!