Robben! Robben! Robben!

25-05-2013 22:37

Bayern won dus. Maar d’r was maar een held: Arjen Robben. De man die eerdere finales niet wist te winnen, maakte de winnende in de 89-ste minuut. Happy end voor een jongen uit Bedum

Robben is de onderkoning van Bayern na zijn winnende, maar er was meer in Wembley. Wat viel op?

Voetbal is oorlog

Voetbal is oorlog. De openingsceremonie zag eruit als herhaling van Floris in Wembley bij aanvang finale. Paul Breitner, ooit een langharige pacifist die Oranje kapotschoot in een WK-finale, liep met een helm op in een ridderpak. Huisvaders waren verkleed als paard en bewogen langs geschminkte boogschutters. Zeven minuten top-entertainment.

Goede karakters zijn kampioenen 

Tijdens de voorbeschouwing.

Mark van Bommel: “Goede spelers met een slecht karakter winnen wedstrijden, goede spelers met een goed karakter winnen kampioenschappen.”

Van Marwijk: “Dortmund heeft een ploeg met een goed karakter.”

Conclusie: Dortmund heeft een mindere ploeg.

Geil op gras

Vroeger, toen alles anders was, speelden clubs Europees met elkaar in de sneeuw en de modder. Thans is het gras net zo belangrijk als de keuze van schaamhaar in de pornofilm. Nogmaals Jut en Jul in de voorbeschouwing:

“Op deze grasmat zie je de bal niet rollen, maar glijden. Dat is het lekkerste voor een voetballer,” zegt Van Marwijk. Schoonzoon Van Bommel knikt. “Als je nu geen goede wedstrijd speelt, kan je beter stoppen.”

Neuer vs Weindenfeller

Neuer is de bokser, de man die zijn eigen huis timmert, in de zon het dak repareert, met een zeis het gras maait. Drinkt zelfgestookte rum.

Weindenfeller is meer een ober in keeperspak. Wil graag dat zijn zoon later gaat studeren aan de universiteit van Cambridge. Drinkt thee en houdt niet van voetbalhumor.

Doofstom Wembley

Wembley: voetbalmekka zonder geluid. Of het lag aan de volumeknop bij de televisiestations. De sfeer van de finale kwam in ieder geval onvoldoende de huiskamers binnen. Bij iedere kans leek het alsof de supporters vanachter hun boek even opkeken en iets de tempel in mompelden. Dieptepunt was de penalty: heel Wembley muisstil. Ook de Dortmund-fans. Da’s gek. Heren technici, neem uw verantwoordelijkheid.

De neus van Weidenfeller

Het leek Robben niet gegund. Na de teen van Casillas en de arm van Cech, stuitte de gefrustreerde Robben nu op de neus van Weidenfeller. En Arjen was de hele dag al zo kwaad. In de warming-up liep hij rond met het gezicht van een kind dat absoluut niet op de foto wilde. Dwars. Kwaad op alle blessures, gemiste kansen, duikelingen, kritiek, reservebeurten, alles. Zelfs na zijn assist was hij boos, hij verdiende toch die goal? Inderdaad, een minuut voor tijd kreeg hij de kroon. De man uit Bedum, die ooit niet naar Ajax ging vanwege arrogantie bij die club, is de held van de avond.

Theater Snoeks 

Snoeks: ‘Klop klop, wie is daar? Jürgen Klopp, trainer van Dortmund.’

Bernard Hinault vs Zoetemelk

Dortmund is de Joop Zoetemelk van Duitsland. Strak tweede dit jaar. Op 25 punten achter Bayern. Het FC Hollywood uit Munchen verloor één keer in de competitie. Dus was het logisch dat Bayern won.

Ook Klopp is een fluisteraar

Mourinho deed al eens, Mark van Bommel houdt ervan, en Jurgen Klopp nu ook. Fluisteren achter het vuisje, want o wee als de wereld het tactische liplezen eens zou kunnen vertalen. Klopp haalde zijn spits Lewandowski even naar de kant nadat hij een Bayern-tegenstander geniepig had nagetrapt. Ploegen met een slecht karakter worden geen kampioen. Van Bommel zei het toch.