Andy Murray: ‘Ik durfde niet te gaan slapen’

08-07-2013 14:22

Andy Murray! Nee, beter: ANDY MURRAY! Zo staat de naam van de nieuwe sportheld van Groot-Brittannië onder vette lagen inkt in alle kranten gegraveerd. De 26-jarige Schot heeft het Britse tennis na 77 jaar weer de heilige graal geschonken: winst op Wimbledon. Hij durfde er niet van te slapen.

Impact

“Ik kan nog nauwelijks geloven wat er is gebeurd. Gisteravond wilde ik liever niet slapen, omdat ik bang was dat ik wakker zou worden en dat ik alles gedroomd zou hebben. Ik ben toen maar berichtjes gaan sturen naar m’n vrienden en rustig blijven liggen op bed, wachten tot de slaap me zou overmeesteren.”

Murray sloeg vanochtend  de kranten open en kon niet om zijn heldenstatus heen. “Ik weet dat ik Wimbledon gewonnen heb, maar het kost meer dan een dag om te realiseren hoe groot de impact van deze titel is.”

Bijzonder gevoel

De familie van de trotse winnaar staat nog steeds met open mond. “Ze zijn er nog steeds ondersteboven van, het was zo’n geweldige dag gister. Ik win mogelijk nooit meer een grand slam, maar ik ga de komende tijd hard werken om nóg beter te worden. Daarbij kan ik deze ervaring als steuntje in de rug gebruiken bij volgende toernooien.”

De sfeer op het centre court van Wimbledon was geweldig, maar ook op de heuvel naast het stadion zaten duizenden mensen met handen in de lucht. “Als speler heb je wel door wat er in het stadion gebeurt, maar niet wat er buiten allemaal speelt. Na afloop zag ik de foto’s van alle fans op de heuvel en je denkt ook aan hoeveel mensen de finale wereldwijd hebben bekeken. Dat zijn er honderden miljoenen geweest. Het geeft een heel bijzonder gevoel.”

Vakantie

“De komende dagen neem ik rust. Ik moet even bijkomen met familie en vrienden. Ik denk dat ik ook nog een weekje met vakantie ga om me daarna weer volledig op het tennis te kunnen focussen. Er wordt nu mogelijk meer van mij als speler verwacht, maar ik moet met niet druk maken over alles wat bij zo’n Wimbledon-winst komt kijken. Ik ga hier eerst maar eens goed van genieten.”