Voetbalpraat: Engelse mediagekte rond Rooney, Bale en Suarez

06-08-2013 16:20

Dinsdag voetbaldag. Nee, niet per se dé voetbaldag bij uitstek, maar ook de dinsdag geeft voldoende voetbalstof tot nadenken. Of tot discussiëren. Of tot fronsen, keuvelen of wegwerpgebaren, verzin het maar. Vandaag aandacht voor de Engelse sportkaternen, de verbazing over uitspraken van Van der Gijp en de gepredikte rust in Rotterdam.

Leegte in Engelse sportmedia

Het voetbalnieuws in Engeland staat vrijwel stil. Dagelijks worden drie namen in blokletters de wereld in geschreeuwd, de lezer speculeert humeurig mee en dan wordt de krant opgepropt en weggesmeten. Welke namen zijn nieuws? Rooney, Suarez en Bale. Rooney wil opeens naar Chelsea en Suarez wordt naar Arsenal getypt in kranten als The Guardian, Independent, Daily Mail, Mirror en The Sun. Zijn best gekke transfers voor dit duo, maar vooruit; ze zullen hun redenen wel hebben. O ja, Bale gaat al vier dagen voor 120 miljoen euro naar Real Madrid. Maar eigenlijk weten we dat al twee weken.

Van der Gijp

Gisteravond in Voetbal International zei de oud-prof iets over homo’s in de voetballerij. Strekking was dat er nauwelijks homo’s rondlopen in de voetballerij, omdat de meesten rond hun 14e in een kapperszaak gaan werken. Vinden ze leuker. Heeft verder niet zoveel met de machocultuur in het voetbal te maken, “want is Stefan de Vrij of Erwin Mulder (beiden Feyenoord) dan een macho? Neen.”

Was het beledigend? Volgens Cornald Maas, Joop Braakhekke, de John Blankenstein Foundation en het COC wel. Van der Gijp zou een zwetsneus zijn die makkelijk wil scoren en zo ieder homovriendelijk klimaat aan puin grapt. De John Blankenstein Foundation ging ver: “Ik stel hen (de heren van VI) medeverantwoordelijk voor de vele homoseksuele jongeren die bang zijn afgewezen te worden en zelfmoord overwegen.”

Van der Gijp-gate is inmiddels een wedstrijdje deugdzaamheid, maar zou hij in de kern niet gewoon gelijk kunnen hebben?

Rustig Rotterdam

Feyenoord heeft verloren van PEC Zwolle. Gebeurt wel eens. Talloze voetbalduiders zetten nu vraagtekens bij alles en iedereen in en rond Rotterdam. Bevroren in de waan van de dag. Technisch directeur Martin van Geel sprak van een wanprestatie, maar hij roept op om vooral rustig te blijven. Nogmaals, er is één wedstrijd verloren. Zelfde opportunisme bij FC Groningen,  maar dan in positieve zin. Na de winst op NEC worden opeens weer opvallend veel seizoenskaarten verkocht. Eén wedstrijd gewonnen, ja. Impulsreacties in de voetballerij, is daar wel eens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan?