TPOok!

 
Voetbal

KNVB: ‘Speler van NAC mag niet op Ajax wedden’

Gokken op wedstrijden Eredivisie voor profvoetballers verboden

Cameron Jerome heeft een boete van 50.000,- pond opgelegd gekregen van de Engelse voetbalbond (FA). De speler van Stoke City heeft geld ingezet op wedstrijden uit zijn eigen competitie en daarmee is het wedreglement van de bond overtreden. Hoe is dit in Nederland geregeld? Mag bijvoorbeeld een speler van NAC gokken op de winnaar van de wedstrijd Ajax – Feyenoord? ThePostOnline sprak met de KNVB over deze voetbalvariant van handelen met voorkennis.

Verscherpte regelgeving

Vooropgesteld: Jerome heeft geen geld ingezet op wedstrijden van zijn eigen ploeg en van matchfixing is ook geen sprake. Het delict blijft beperkt tot gokken op duels van andere teams uit de Premier League. Eerder dit jaar werd Tottenham-speler Andros Townsend bestraft voor een vergelijkbaar vergrijp, hetgeen hem een schorsing van vier maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk) opleverde.

Dergelijke straffen zijn in Nederland ook denkbaar. “Sinds dit seizoen heeft de KNVB de regelgeving verscherpt,” aldus een woordvoerder van de bond. “Vorig seizoen was het nog mogelijk voor profvoetballers om te wedden op duels in de Eredivisie of Jupiler League, maar dat mag nu niet meer. Ook het gokken op uitslagen van de beloftenteams is voortaan verboden.”

De reden dat de KNVB hiertoe besloten heeft ligt in het verlengde van matchfixing. “De voetballers die in de Eredivisie spelen, hebben zelf invloed op de competitie. Ook al is er misschien geen directe link tussen bijvoorbeeld een speler van NAC en de winkansen bij Ajax – Feyenoord, theoretisch zouden de voetballers de resultaten toch kúnnen beïnvloeden. Wij willen als bond iedere mogelijkheid tot een dergelijke bevoordeling van de spelers uitsluiten.”

Sancties

Profvoetballers die verdacht worden van weddenschappen binnen de eigen competitie moeten zich verantwoorden bij de tuchtcommissie. “De sanctie die op deze vorm van gokken staat is afhankelijk van het oordeel van de tuchtcommissie. Omdat de regel pas recent is ingevoerd, is er nog weinig jurisprudentie waar gepaste straffen op kunnen worden gebaseerd. Net als bij rode kaarten kan de straf verschillen.”

Voorlopig kent de bond een breed spectrum aan sancties. “De tuchtcommissie kan besluiten om de speler ‘slechts’ een berisping te geven, maar ze kunnen ook overgaan tot een royement. Daartussen kennen we de meer gebruikelijke geldboetes en schorsingen. De toekomst zal uitwijzen hoe de tuchtcommissie dit soort zaken afhandelt, ik kan daar nu nog geen uitspraken over doen.”

Opsporen

De grote vraag is hoe de KNVB de voetballers in de gaten zal houden. Een lastige opgave, zeker nu er een proces gaande is om de Wet op de kansspelen te versoepelen, waardoor er meer legale aanbieders van sportweddenschappen op de markt kunnen komen.

“De KNVB is geen opsporingsinstantie, we hebben ook geen controlerende functie op dit gebied. Pas als we aanwijzingen krijgen dat spelers de regels overtreden starten we een tuchtrechtelijke procedure. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de club en de spelers zelf.”

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.