Wielrennen

La Vueltakijker: Kansen voor de sprinters

28-08-2013 19:05

Het peloton verliet Galicië vandaag om door relatief vlak gebied met akkers en wijngaarden de grootste regio van Spanje, Castilla y León, binnen te rijden. De vijfde etappe van Sóber naar Lago de Sanabria was 174 kilometer lang en bood kansen voor de sprinters.

Kopgroepje

Een groepje van 5 vluchters reed de hele middag vooruit en kreeg maximaal 10 minuten voorsprong van het peloton. Piedra (Caja Rural), Edet (Cofidis), Van de Walle (Lotto Belisol), Courteille (FDJ) en Anacona (Lampre) vormden de kopgroep. De jonge renner Nicolas Edet (1987) was gisteren in de vierde etappe ook al mee in de ontsnapping en hield toen stand tot 15 kilometer voor de streep. Edet kan goed klimmen, hij won in 2011 het bergklassement in de Ronde van Oostenrijk.

Geldkraan en werkomstandigheden

Op Twitter giechelde Jens ‘@thejensie’  Voigt om een enorme foto van zichzelf.

jens voigt

Maar echt leuk is het niet bij zijn ploeg nu de per 2014 vertrekkende baas van RadioShack-Leopard de geldkraan verder dichtdraait. Het team zal dit seizoen alleen nog uitkomen in WorldTour-wedstrijden. Naar aanleiding van de zeer steile beklimming van de Mirador de Ézaro in de etappe van gisteren, waren er in het Vlaamse programma Terzake klachten over de steeds zwaardere omstandigheden waaronder de renners hun werk moeten doen.

Finale

In Spanje vervolgde La Vuelta ondertussen gewoon haar weg. Hoewel de rit bepaald niet makkelijk was – een vlakke rit in Spanje is nooit echt vlak –  waren er geen zware beklimmingen. Het peloton hield zich vandaag keurig aan de wielerrekenregel en reed 1 minuut per 10 kilometer af van de voorsprong van de kopgroep. Onder de boog van 10 kilometer ging Courteille ervandoor uit de kopgroep. Het peloton was inmiddels genaderd op 50 seconden. De Belg Van de Walle klampte bij hem aan, de rest van de kopgroep werd ingehaald door het op hol geslagen peloton. Tony Martin zette zich op kop van het peloton en dan gaat het snel. De laatste 2 vluchters werden verslonden op 3 kilometer voor de streep. Michael Matthews won de sprint. Toptien van deze etappe: 1 Matthews, 2 Richeze, 3 Meersman, 4 Arndt, 5 Farrar, 6 Boasson Hagen, 7 Roux, 8 Henderson, 9 Ratto en 10 Bole. Nibali houdt de rode leiderstrui. Mollema en Ten Dam verloren geen tijd.

Vooruitkijken

De zesde etappe voert de renners naar het zuiden door Extremadura richting Andalucía. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.