Wielrennen

La Vueltakijker: Verrassende zege in voorspelbare rit

30-08-2013 19:54

Vandaag werd de voorlopig laatste min of meer vlakke etappe verreden van 205 kilometer in zuidelijke richting. Een rit voor de sprinters. De eindbestemming was Mairena del Aljarafe, een voorstadje van de Andalusische hoofdstad Sevilla,  één van de mooiste steden van Europa.

Voorspelbaar

De rit had een voorspelbaar verloop. Er reden in het begin van de etappe 3 man weg, Knees (Sky), Pinotti (BMC) en Aramendia (Caja Rural), ze kregen onderweg een paar minuten voorsprong en werden op 15 kilometer van de streep bijgehaald. Dan volgt meestal een massasprint. Het peloton werd op een lint getrokken door de jagende sprintersploegen in de zeer nerveuze laatste 10 kilometers over smalle wegen. Iedereen wil in die fase vooraan rijden maar dat kan niet. Daniel Martin kwam ten val en verloor veel tijd voordat hij weer kon opstappen.

Finale

Er was een uitlooppoging van voormalig veldrijder Stybar (OPQS) en wereldkampioen Gilbert (BMC). Gilbert heeft dit seizoen nog niets gewonnen. Ze kregen een paar seconden voorsprong. Onder de boog van de 2 kilometer hadden ze 17 seconden voorsprong opgebouwd. Het peloton kwam in de laatste meters nog heel dichtbij maar Stybar won de sprint met een banddikte van de wereldkampioen.

vuelta sprint

Top 10 van deze etappe: 1 Stybar, 2 Gilbert, 3 Wagner, 4 Petit, 5 Flecha, 6 Fenn, 7 Boasson Hagen, 8 Wyss, 9 Lodewyck, 10 Janse van Rensburg. Nibali houdt de rode trui. Mollema staat nog steeds op dertiende plaats in het algemeen klassement  op 48 seconden van Nibali, Ten Dam is twintigste op 1’12”.

Vooruitkijken

De achtste etappe gaat weer bergop. Het peloton rijdt in oostelijke richting door Andalusië, van sherryhoofdstad Jerez de la Frontera naar kustplaats Estepona aan de Costa del Sol. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.