Wielrennen

La Vueltakijker: Roche nieuwe leider, Bau & Lau verliezen tijd

31-08-2013 19:46

De achtste etappe voerde het peloton naar de Costa del Sol. Mocht u de Costa del Sol gaan bezoeken, trek dan ook eens het prachtige berglandschap in vlak achter het strand waar het parcours vandaag lag. De renners vertrokken in sherry- en brandystad Jerez de la Frontera, de aankomst lag 166 kilometer verderop in badplaats Estepona. In de laatste fase van de etappe moest een berg van de eerste categorie bedwongen worden: Alto de Peñas Blancas is 14,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent met maximaal 12,5 procent.

‘Walking zombie’

Garmin-Sharprenner Daniel Martin stapte vandaag niet meer op. Hij was te erg beschadigd na zijn val van gisteren in de slotfase van de etappe. Z’n kamergenoot Alex Rasmussen maakte een foto van de ongelukkige Ier.

twitter vueltavuelta 2

Grote kopgroep

Pas in het tweede uur van de race slaagde een groep renners erin los te raken van het peloton. Een grote groep dit keer van 14 renners. De bestgeklasseerde was de Pool Huzarski (NetApp) op 45 seconden van Nibali. Dat vond Astana, de ploeg van Nibali niet goed. Pas toen de Pool zich liet terugzakken kon de kopgroep afstand nemen van het peloton. Mannen die hoog in het klassement staan verpesten de kansen voor hun medevluchters en zijn daarom niet welkom in kopgroepjes. De getergde Huzarski liet zijn ploeg vervolgens op kop van het peloton rijden en hield de voorsprong daarmee onder controle. De 13 vluchters kregen maximaal 4 minuten. Aan de voet van de laatste klim was de voorsprong geslonken naar 1 minuut.

Klimmen

In het peloton was de uitdunning al snel een feit. Het eerste deel van de klim is het steilst. In de kopgroep reden Cataldo (Sky), Nerz (Vacansoleil) en Valls (BMC) weg van hun medevluchters. Het peloton met de favorieten werd aangevoerd door Fabian Cancellara, die de Vuelta rijdt als voorbereiding op het WK. Hij staat scherp. Het trio koplopers werd ingelopen in de vijfde kilometer voor de streep. Mollema raakte op achterstand halverwege de klim. Ten Dam kon wel mee met de favorieten. Het wachten was op een aanval.

Finale

Antón ging als eerste en sloeg een gat. Nummer 2 van het algemeen klassement Horner demarreerde uit de groep. Nibali moest reageren en trok o.a. Basso, Urán, Rodríguez, Pinot, Valverde, Pozzovivo en König mee. Ten Dam moest lossen. In de laatste kilometer reed Antón nog op kop met Basso, Roche, König, Pinot, De Clercq en Moreno in de aanval vlak achter hem. König van NetApp reed hem als eerste voorbij, nam afstand en won de rit. Moreno werd tweede, 3 Roche, 4 Pinot, 5 Basso, 6 De Clercq en Antón eindigde als zevende. Direct daarachter zaten Valverde en Rodriguez die 20 seconden verloren, Nibali nog enkele seconden meer. Laurens Ten Dam verloor 59 seconden. Mollema kwam binnen op 2’32”. Nicolas Roche neemt de rode trui over van Nibali die naar de derde plek zakt achter Horner. Ten Dam stijgt naar de 17de plek op 2’02” van Roche. Mollema zakt naar de 25ste plaats met een achterstand van 3’12”.

Vooruitkijken

De negende etappe heeft een zeer steile aankomst bergop. De rit gaat in noordoostelijke richting van het mooie Andalusische plaatsje Antequera naar de ‘muur’ van Valdepeñas de Jaén. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.