Wielrennen

La Vueltakijker: Olijfbomen en een muur

01-09-2013 21:43

De renners vertrokken vandaag vanuit het hart van Andalusië in het mooie stadje Antequera naar de ‘muur’ van Valdepeñas de Jaén. De negende etappe was 164 kilometer lang in noordoostelijke richting door het bergachtige landschap van Andalusië met langs het parcours ‘een tapijt van olijfbomen’,  aldus Sporza-commentator Michel Wuyts. Men zegt dat er 60 miljoen olijfbomen staan in deze streek, goed voor een kwart van de olijfolieproductie in Europa. De laatste kilometer – de muur – ging steil omhoog.

Transfers

Gedurende de rit kwam het nieuws naar buiten dat Wout Poels naar Omega Pharma-QuickStep (OPQS) gaat, samen met de Colombiaan Acevedo en waarschijnlijk ook met de Bask Igor Antón. Ze gaan Rigoberto Uran bijstaan in de bergritten. Poels’ ploegmaat Johnny Hoogerland – herkenbaar aan diverse pleisters, verbanden en de Nederlandse kampioenstrui – was vandaag mee in de kopgroep van 5 man. Voor zover bekend heeft Hoogerland nog geen nieuwe ploeg en dan kan het nooit kwaad om in beeld te rijden. Hij had Rowe, Mondory, Aramendia en Roux mee. De laatste was het bestgeklasseerd op 18’31” van leider Roche. Het peloton gunde het kopgroepje geen kans op de overwinning. De vluchters kregen onderweg een voorsprong van maximaal 5 minuten. Ze werden ingelopen rond 25 kilometer voor de streep.

Muur

Voor liefhebbers van Andalusië waren de beelden een lust voor het oog maar het wachten was op de muur. De muur van Valdepeñas de Jaén heeft stijgingspercentages tot 27 procent en was in 2011 ook aankomstplaats, toen won Rodriguez. In laatste 20 kilometer van de etappe lag nog een klim van de tweede categorie. Boasson Hagen ging op avontuur en kwam als eerste boven. Toen was het nog vooral bergaf richting muur.

Finale

De Noor Boasson Hagen is een goede daler en hield geringe voorsprong maar werd in de een-na-laatste kilometer ingerekend. En toen was daar De Muur. Te vroeg gaan is ontploffen. Moreno ging vroeg. Valverde en Rodriguez gingen mee. Moreno ging vroeg maar ontplofte niet. Hij won de rit. Z’n tweede zege in deze Vuelta. Toptien van de etappe: 1 Moreno, 2 Valverde, 3 Rodriguez, 4 Roche, 5 Sanchez, 6 Nocentini, 7 Nibali, 8 Gilbert, 9 Barguil en 10 Antón. Ten Dam kwam binnen op 30 seconden, Mollema op 43 seconden. Ritwinnaar Moreno neemt de rode leiderstrui over van Roche. De verschillen in de toptien van het algemeen klassement blijven klein. Ten Dam houdt zijn 17de plek, Mollema staat nog steeds op de 25ste plaats.

Vooruitkijken

De tiende etappe is zwaar met twee pittige beklimmingen en aankomst bergop. Dit is het parcours:

Monique Huijdink (@MiesjeBgaat zelf liever lopen maar houdt wel veel van kijken naar wielrennen, thuis voor de buis. Vooral naar de grote rondes. Ze schreef er samen met Anne Spapens (@Ponckster) een boek over: Thuis voor de Tour.