Sponsor schaatsteam Activia: ‘Schaatsen moet veranderen’

23-09-2013 15:08

De schaatskalender moet veranderen. Op dit moment is er sprake van een wirwar van wedstrijden en is er voor het publiek geen touw meer aan vast te knopen. Dat zei Kris Geeraert, algemeen directeur van Danone Nederland, maandag bij de teampresentatie van Team Activia in de Hermitage in Amsterdam.

,,Er zijn World Cups, NK’s, een EK, WK’s; je hebt allround, sprint en afstanden; mannen en vrouwen. Als Belg is dat niet even gemakkelijk om te begrijpen”, aldus Geeraert. ,,Maar ik denk dat dat ook geldt voor de gemiddelde Nederlandse fan.”

De directeur wil een eenvoudige en overzichtelijke kalender, en hij pleit ook voor de invoering van een wereldranglijst. ,,Want op die manier bouw je een spanningsboog op, en die is er nu niet.”

Geeraert vindt ook dat de schaatssponsoren te weinig terugkrijgen voor het geld dat ze in de sport stoppen. ,,We hebben afgelopen seizoen 12 van de 15 wedstrijden in de bondspakken gereden en dat is een model dat niet duurzaam is”, concludeert hij. ,,Kan je je inbeelden in het wielrennen of voetbal dat het grootste deel van de wedstrijden gereden of gespeeld wordt in bondspakken? Ik denk het persoonlijk niet.”

,,Je investeert in middelen om een sportteam te laten trainen en presteren”, vervolgt Geeraert. ,,Als tegenprestatie krijg je zichtbaarheid en wordt je merk gelinkt aan die sport. Dat is een achilleshiel in het schaatsen in Nederland.

In Team Activia zitten onder andere schaatssters Annette Gerritsen, Diane Valkenburg en Laurine van Riessen. Jac Orie is hoofdtrainer van de ploeg.

(Anp)