Interview

Christian ‘de voetbaladvocaat’ Visser wordt spelersmakelaar

08-05-2015 14:00

“U komt voor meester Visser?”, vraagt de secretaresse nadat we twee trappen in het statige pand van Meijers Canatan Advocaten aan de Amsterdamse Herengracht hebben beklommen. Verwarrend dit. Er is maar één meester Visser en die gaat doorgaans door het leven als Rijdende Rechter. Christian Visser, waar we vandaag mee hebben afgesproken, kennen we als De Voetbaladvocaat.

De immer goedlachse advocaat vertelt ThePostOnline over zijn nieuwe plannen. De Voetbaladvocaat wordt namelijk spelersmakelaar – alias De Nieuwe Voetbalmakelaar. “Als ik straks wekelijks naar Barcelona of Manchester moet vliegen, zal ik wat zaken aan collega’s moeten uitbesteden, haha.”

Persona non grata

Visser kwam onlangs landelijk in het nieuws, nadat de F-Side van Ajax – de club waar Visser al jaren over de vloer komt als supporter én waar hij menig harde kernsupporter succesvol bijstond – hem tot persona non grata verklaarde. Voetbalfans uit heel Nederland weten dat ze kunnen vertrouwen op de expertise van de advocaat en dus vond Feyenoordsupporter Frank de W. zijn weg naar Visser, nadat hij werd gearresteerd bij de ‘barbaarse’ rellen in Rome.

De voetbaladvocaat nam de klus aan en trad ermee naar buiten, tot onvrede van de hardcore Ajacieden. Visser: “Ik vind het jammer hoe het gelopen is, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het weer goedkomt.”

Voetbalmakelaar

Het incident heeft niks te maken met de keuze van Visser om naast zijn bestaan als strafpleiter de voetbalmarkt nog breder in zijn werk te implementeren. Nog voordat de FIFA het licentiesysteem vrijgaf, haalde Visser zijn papiertje. En hij gaat het helemaal anders doen.

“Huidige zaakwaarnemers krijgen doorgaans vijf tot tien procent van het salaris van de speler die zij bijstaan, elk contractjaar weer. Dat is veel te veel. Ik laat me puur betalen voor gewerkte uren. Dat betekent dat spelers goedkoper uit zijn en contractueel niet aan me vastzitten. Met mijn kennis als advocaat hebben ze de garantie op een waterdicht contract en ik werk transparant. Makelaars schermen altijd met allerlei activiteiten, maar hoe maken ze deze hard? Bij mij krijgen ze keurig op papier wat ik welk uur voor ze heb gedaan en wat dat uiteindelijk kost.”
 

‘Makelaars schermen altijd met allerlei activiteiten, maar hoe maken ze deze hard?’

 
“Door geen langdurig contract af te sluiten, heb ik geen andere belangen dan een zo goed mogelijk contract afsluiten. Het belang van de speler staat centraal. Clubs betalen nu nog spelersmakelaars, maar indirect komt dat bedrag natuurlijk uit het potje dat de club gereserveerd heeft voor een bepaalde speler. Zowel club als speler is dus beter af met een andere constructie.”

Wat vind je ervan dat de FIFA het licentiesysteem heeft afgeschaft? Heb je voor niks dat papiertje gehaald.

“Het is zeker niet voor niks geweest, ik heb er wel wat van opgestoken. Slechts een klein percentage van de deelnemers slaagt voor het examen, dat zegt iets over de moeilijkheidsgraad en de kennis die je moet hebben.”

“Wat betreft het afschaffen van het licentiesysteem, daar ben ik absoluut tegen. Het licentiesysteem werkte enigszins als een zeef. De reden van de afschaffing door de FIFA is natuurlijk absurd. We kunnen de regels niet handhaven dus schaffen we de regels af. Dat is hetzelfde als zeggen: iedereen rijdt hier door rood, dus halen we de verkeerslichten weg. Op het vak van spelersmakelaar komen allerlei cowboys en ander geboefte af. Daardoor krijg je praktijken zoals bij Neymar. Overal zitten rechten en belangen, dat schiet natuurlijk niet op. “
 

‘Op het vak van spelersmakelaar komen allerlei cowboys en ander geboefte af’

 
“Overigens moeten spelersbehartigers zich in Nederland sinds april 2015 nog wel inschrijven als intermediair bij de KNVB. Volgens de voetbalbond wordt daarmee ‘het eerste kaf van het koren gescheiden’.  Een licentie kan de bond niet meer vragen, maar de intermediairsregel zorgt er bijvoorbeeld voor dat zaakwaarnemers met een strafblad worden uitgesloten van de onderhandelingstafel.”

Vanaf vandaag is De Voetbaladvocaat officieel in dubbelfunctie. Hoe gaat dat de komende weken gestalte krijgen?
“Ik ben beschikbaar en bouw het rustig op. Als ik straks wekelijks naar Barcelona of Manchester moet vliegen, zal ik wat zaken moeten uitbesteden aan collega’s, haha. Maar voorlopig richt ik me nog gewoon op de strafrechtzaken. Dat vind ik ook veel te leuk om helemaal links te laten liggen, dus uiteindelijk wil ik het fiftyfifty gaan doen.”

Jouw werk in de voetballerij richt zich nu specifiek op de supporterskant. Is jouw netwerk wel geschikt om het voor spelers aantrekkelijk te maken hun zaken door jou te laten behartigen?
“Het netwerk van een zaakwaarnemer wordt vaak overschat. Bovendien geloof ik niet in het geleur met spelers. Je denkt toch niet dat spelers uit de Jupiler League onbekend zijn bij Eredivisieclubs? Ik wil het langzaam opbouwen, zoiets gaat toch vaak het beste met mond-op-mond-reclame. Als spelers van elkaar horen dat ik een betrouwbare partner ben, die hen bovendien geld bespaart, dan weten ze me vast te vinden.”
 

‘Je denkt toch niet dat spelers uit de Jupiler League onbekend zijn bij Eredivisieclubs?’

 
We zien De Nieuwe Voetbalmakelaar binnenkort dus niet langs de zijlijn bij jeugdwedstrijden om de parels eruit te pikken?
“Nee, zo zal ik nooit worden. Ik zou jeugdspelers overigens wel graag adviseren. Als je ziet hoeveel spelers op veel te jonge leeftijd richting Engeland trekken en niet slagen, dan is dat aantal véél te hoog. Vaak zitten daar zaakwaarnemers achter die op de korte termijn een klapper willen maken. Zo’n spelers kan toch veel beter in Nederland doorbreken en wanneer hij écht goed genoeg is de stap maken?”

Dat advies betekent dus dat je jezelf in de vingers snijdt en geen cent verdient.
“Klopt, maar ik doe het ook omdat ik het leuk vind. En bovendien geloof ik wel in trouw op de lange termijn. Door spelers een dergelijk advies te geven, hoop ik er vertrouwen voor terug te krijgen voor het geval ze later alsnog ergens aan de onderhandelingstafel aanschuiven. En uiteindelijk is het natuurlijk altijd de speler die bepaalt.”

Meer weten over de nieuwe regels waar een intermediair aan moet voldoen? Klik!