Voetbal

FIFA-Baas Sepp Blatter stapt op

02-06-2015 18:52

Sepp Blatter treedt terug als FIFA-voorzitter. Dat maakte de 79-jarige Zwitser dinsdag bekend op een ingelaste persconferentie in Zürich. Blatter was vrijdag nog voor de vijfde keer gekozen als voorzitter van de mondiale voetbalfederatie. Een nieuwe voorzitter wordt verkozen op een ingelast congres ergens tussen december dit jaar en maart volgend jaar.

De FIFA is een organisatie die onder meer het WK voetbal organiseert. Voetbal is een balsport bestaande uit twee teams van 11 man die op een (kunst)grasveld één bal in elkaars doel proberen te trappen. Daar wordt veel geld mee verdiend: zoveel dat de FIFA inmiddels ruim één miljard euro op de bank heeft staan.

TPO’s voetbalanalist Bert Brussen zegt over de kwestie:

 

“FIFA is een georganiseerde criminele club, de grootste en meest wijdvertakte criminele organisatie ter wereld, en Blatter was daar het hoofd van. Jaren en jarenlang en iedereen wist dat maar niemand deed wat want: voetbal. Toen werden er wat van die criminelen opgepakt en toen moesten ze een nieuwe baas kiezen en kozen ze toch weer voor Blatter.En nu stapt hij ineens op. Maar hij, en sowieso niemand van de FIFA, zullen ooit tot levenslang worden veroordeeld. Ook al is de organisatie zo’n beetje te vergelijken met een serieus Mexicaans drugskartel. Ze lopen gewoon lekker door, met al hun miljoenen. Want: voetbal.  Right?”

 

Blatter was sinds 1998 chef van de FIFA, maar lag de laatste jaren vaak onder vuur vanwege geruchten over omkoping en corruptie binnen zijn organisatie. Vorige week raakte de FIFA twee dagen voor de voorzittersverkiezing opnieuw in een omkoopschandaal verzeild. Zeven kopstukken van de mondiale federatie werden in Zürich opgepakt. Desondanks werd Blatter vrijdag met overweldigende meerderheid gekozen als voorzitter voor de komende jaren. Liefst 133 landen stemden op de Zwitser, 73 landen kozen voor zijn Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein.