Schitterende oplichterij in de wielersport

31-01-2016 14:20

Een jonge Belgische veldrijdster wordt verdacht van ‘mechanische doping‘. Dat klinkt toch zo mooi! Vergeet het gedoe met bloedtransfusies en alle andere vernuftigheden uit de koker van Lance Armstrong, je doet pas mee als je een halve locomotief in je frame weet te verstoppen. Omdat er bovendien geen nare junkenconnotatie is, lijkt mij dit de meest sympathieke vorm van valsspelen sinds de Duitse zwembad-intrige uit 1974.

Misschien werd ze gedwongen

De wielrenster in kwestie zei niet te hebben geweten van het motortje dat zaterdag tijdens het WK werd ontdekt. Ze was heel emotioneel. Kan best zijn dat ze onder de druk bezweken is en door haar team(baas) werd gedwongen te rijden met wat Volkswagen ongetwijfeld ‘optimaliserende techniek’ zou hebben genoemd. Ook wordt haar vader door reageerders genoemd als kwade genius. Niet ondenkbaar allemaal; Armstong terroriseerde destijds ook zijn formatie om alle rommel te gebruiken die Motoman kon aanslepen.

Vragen, vragen

Het enig grappige aan deze affaire – buiten de term ‘mechanische doping’ die dus klinkt alsof Isambard Kingdom Brunel haar fiets heeft ontwikkeld – was dat de veldrijdster niet wist dat er iets vreemds met haar fiets was. Ik ben geen professionele wielrenner, maar ik kan me toch voorstellen dat ik het effect van het motortje zou merken. Toch? Het moet toch op één of andere manier beter gaan tijdens de rit, ook al voel je het niet aan je benen, je moet het toch op zijn minst aan tijd en snelheid merken? Je kunt toch niet in je grijze hatchback stappen, bij het verkeerslicht een Mercedes AMG eruit rijden en dan denken: “tumptiedum, wat een alledaagse dag”? Daarbij: zo’n accu-motorcombinatie weegt ongeveer twee kilo (pdf). Je pakt die fiets, die normaal op een ebola-dieet zit, niet op zonder het gewichtsverschil te merken. Lijkt mij.

Mysterie opgelost

In ieder geval heeft ze aangegeven dat die fiets niet van haar is. “Er is een vergissing gebeurd.” (<3 Vlaams) De fiets is van een vriend met wie ze vaker reed, zegt ze. De vriend wilde misschien niet voor haar onderdoen en injecteerde zijn stalen ros met extra kracht. In ieder geval verklaren elektrische motortjes wel dit soort bizarre ongelukken.

Beeld: Norbert Schnitzler