Super Bowl (50), 2016

07-02-2016 15:17

Vandaag mag Amerika zich weer verheugen op de Super Bowl, de grande finale van het NFL American Football seizoen. Het is het grootste eendaagse sportevenement ter wereld en dit is niet zomaar een editie, maar de vijftigste Super Bowl, de grote jubileumeditie.

Deze vijftigste editie, die gespeeld wordt in het splinternieuwe Levi’s Stadium in Santa Clara Californië, gaat tussen de Carolina Panthers en de Denver Broncos. Een botsing tussen speelstijlen: de Panthers die met spelverdeler Cam Newton het nieuwe elan in de sport vertegenwoordigen, tegenover de Broncos van spelverdeler Peyton Manning die het oude, meer conservatieve football vertegenwoordigen.

Dab Dance gate

Een echte culture clash, en niet alleen op het veld. Geen Super Bowl is namelijk compleet zonder pre-game relletje. Was het vorig jaar nog Deflate gate, dit jaar is er de commotie rond de ‘donkere’ spelverdeler Cam Newton en specifiek zijn in sommige ogen te overdreven manier van juichen en dansjes (Dab dance) doen na een touchdown.

Cam speelt weliswaar al vijf jaar op deze manier in de NFL, maar het conservatieve footballwereldje vindt dat het wel iets minder mag met al dat gedans en dus is Dab Dance gate geboren. Ondertussen is dabbing (een hip-hop dansje) de hype geworden in de VS.

30 seconden commercial: 5 miljoen dollar

Elke Super Bowl een nieuwe hype: a marketeers wet dream. Over marketing gesproken, de vijftigste editie is populairder dan ooit bij corporate Amerika, wat heeft geresulteerd in een nieuw recordbedrag voor dertig seconden reclame tijdens de wedstrijd: een slordige 5 miljoen dollar.

Het volkslied wordt dit keer door Lady Gaga voor haar rekening genomen. De halftime show zal dit jaar nog grootser zijn dan normaal en wordt verzorgd door Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars. De wedstrijd zal zondagmiddag om 3:30 uur lokale tijd beginnen (00:30 uur Nederlandse tijd, voorbeschouwing vanaf 23:00 uur) en is in Europa te zien via BBC2 en FOX.

Any given sunday

De Carolina Panters zijn favoriet voor de overwinning. Niet alleen hebben de Panthers nog maar één wedstrijd verloren dit jaar, ook spelverdeler Newton lijkt in bloedvorm te zijn.  Aan de andere kant staan de underdogs, de Broncos met hun negenendertig jaar oude spelverdeler Peyton Manning. Een gebrekkige arm, geen snelheid meer, maar wel met de sterkste verdediging
in de hele NFL dit seizoen.

Denver heeft ietwat onverwacht de finale weten te bereiken door het favoriete New England te verslaan. De bookies dichten de Panthers nu met 5-5 duidelijk de favorietenrol toe, maar zoals het aloude adagium in de NFL luidt: “Any Given Sunday, Anything Can Happen.

Niets is zeker in die heksenketel. Nog even en we weten wie de Vince Lombardi trofee mee naar huis neemt.