Voetbal

Amerikaanse activiste: AA Gent moet indiaan uit logo halen

12-03-2016 11:32

De Amerikaanse activiste Suzan Shown Harjo heeft de Belgische voetbalclub AA Gent gevraagd de indiaan in het logo te verwijderen. Harjo, Muscogee en Cheyenne van afkomst, strijdt al meer dan veertig jaar voor de rechten van indianen, native Americans. Haar bekendste strijd is die tegen de Washington Redskins. Het bestuur van AA Gent laat weten haar strijd te begrijpen, maar niet van plan te zijn het logo te veranderen, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

Racistische achtergrond

Koninklijke AA Gent beargumenteert dat de oorsprong van haar logo anders ligt dan in Amerika. De club komt aan haar logo door de Wild West shows van Buffalo Bill, die in 1895 in Gent optrad. De levende mascotte Squaw Mel, die samen met Buffalo Ben de thuiswedstrijden opfleurt, zal wel van naam veranderen. De omschrijving squaw wordt door sommigen gezien als een aanstootgevende term, afkomstig van een woord voor ‘vagina’.

Waar het bestuur zegt dat de achtergrond van het logo bij de Vlaamse club anders is, en dat er geen racistische intenties achter zitten, ziet Harjo dat anders. Ze zegt begrip te hebben voor de goede intenties van de club, maar ze hoopt ook “dat die bestuurslui beseffen dat hun logo en mascotte niet minder racistisch zijn dan een blanke in blackface schilderen zoals ze vroeger deden”.