Wielrennen

Derde tourzege voor Chris Froome

24-07-2016 19:55

Chris Froome heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Frankrijk gewonnen. Zoals verwacht kwam de leidende positie van de Britse wielrenner van Team Sky in de slotetappe niet meer in gevaar. Op de Champs-Élysées sprintte de Duitser André Greipel naar de prestigieuze ritwinst.

Groene trui voor Peter Sagan

Froome hield in het eindklassement de Fransman Romain Bardet en de Colombiaan Nairo Quintana achter zich. Bauke Mollema was op de elfde plaats de beste Nederlander. Er waren twee Oranje-successen in de Tour: Tom Dumoulin won twee ritten, maar moest ook met een gebroken spaakbeen vrijdag opgeven. Een andere Nederlander, Wout Poels, deelde in het succes van Froome. De Limburger was de meesterknecht van de Brit.

Het sprintklassement (groene trui) werd voor de vijfde keer op rij gewonnen door de Slowaak Peter Sagan. De bergtrui was voor de Pool Rafal Majka, de Brit Adam Yates was de beste jongere. Het Spaanse Movistar won het ploegenklassement.

Massasprint

De 21e en laatste etappe liep traditiegetrouw uit op een massasprint. Greipel was nog zonder ritzege en had met zijn ploeg Lotto-Soudal in de slotkilometers de regie in handen. Op weg naar het laatste rechte eind koos de Duitser uiteindelijk het wiel van de Noor Alexander Kristoff. Dat bleek de juiste beslissing. Ook Sagan passeerde de Noor nog, maar de groenetruidrager kwam te laat om Greipel nog te passeren.

Marcel Kittel, de Duitse sprinter van Etixx-QuickStep, kreeg onderweg met materiaalpech te maken.De achtervolging die hij zonder steun van ploeggenoten moest uitvoeren, kostte te veel energie om nog een rol te spelen. Ook de Nederlandse kampioen Dylan Groenewegen kwam door pech niet in het stuk voor.

(ANP)