Rechtbank: Turner Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd

12-08-2016 15:50

De beslissing van sportkoepel NOC*NSF om turner Yuri van Gelder naar huis te sturen, was een terechte beslissing. Dat heeft de rechter in Arnhem vrijdag bepaald. De motivering voor de uitspraak van de rechter wordt ergens de komende dagen bekendgemaakt.

Update 17.24 – Van Gelder niet in beroep

Yuri van Gelder gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter in Arnhem dat het een terechte beslissing was van sportkoepel NOC*NSF om hem vanuit Rio de Janeiro naar huis te sturen.

“Yuri zal de zaak nu verder laten rusten”, staat in een verklaring die zijn advocaat Cor Hellingman vrijdag uitgaf.

 

“Yuri heeft vandaag tot het uiterste gestreden om zijn plaats in de finale. Hij heeft zijn verhaal zo krachtig mogelijk verteld. Hij dankt al diegenen die hem voor en tijdens de zitting hebben gesteund. Hij heeft er alles aan gedaan. Hij vraagt de pers hem de komende tijd alle rust te geven om deze diepe teleurstelling te verwerken.”

 

Van Gelder had een kort geding aangespannen om een plek in de ringenfinale aanstaande maandag af te dwingen, nadat hij eerder deze week naar huis was gestuurd na een nacht stappen, waarbij hij ook alcohol had gedronken.

Het NOC*NSF in een reactie:

 

“Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen.”

 

Van Gelder werd na een stapavond naar huis gestuurd. Hij wist zich zaterdag te kwalificeren voor de finale op het toestel ringen en daarna ging de 33-jarige turner met diverse gasten naar het Holland Heineken House om deze prestatie te vieren. Daar dronk hij naar eigen zeggen ‘vier of vijf’ biertjes.

Tijdens het kort geding betoogde advocaat Harro Knijff van NOC*NSF dat Van Gelder de volgende dag een verwarde indruk maakte ‘alsof hij het heel erg bont had gemaakt’. Ook miste hij de training zondagochtend en kwam hij pas ‘s middags zijn bed uit. “Dat zorgde voor een vertrouwensbreuk.” Volgens Knijff was het de tweede keer dat Van Gelder zonder bericht vertrok en onbereikbaar was. “Dat gedrag en de negatieve invloed die het heeft op de teamgenoten, zorgden voor de beslissing om hem weg te sturen.”