Sport

Belg Stuyven wint sprint in Vuelta

29-08-2015 17:30

MURCIA (ANP) – De Belgische wielrenner Jasper Stuyven heeft zaterdag de achtste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De sprinter van Trek versloeg in Murcia de Spanjaard Pello Bilbao en Kevin Reza uit Frankrijk. De Colombiaan Esteban Chaves behield gemakkelijk de leiderstrui.

De etappe van Puebla de Don Fadrique naar Murcia leende zich voor de aanvallers, die zich dan ook massaal toonden. Nadat een groep vroege vluchters was bijgehaald, proberen verschillende mannen het op twee heuveltjes in het laatste stuk van het parcours. Ook hun pogingen slaagden echter niet, waarna de Australiƫr Adam Hansen het probeerde met een laatste krachtsinspanning.

De sprinters grepen hem echter kort voor de streep, waarna Stuyven beduidend de snelste was. Hij had er wel alle baat bij dat de grote spurters stuk voor stuk ontbraken. De Duitser John Degenkolb reed op ruim acht minuten achterstand, terwijl de Slowaak Peter Sagan op 8 kilometer voor de streep volgens zijn ploeg Tinkoff-Saxo botste met een motor, die het peloton wilde inhalen. Hij was ziedend van woede, schopte zijn fiets en een motor en finishte op ruim vijf minuten.

Nacer Bouhanni was de derde sprinter van naam die ontbrak. De Fransman was betrokken bij een massale valpartij op vijftig kilometer voor de finish en moest opgeven. Ook klassementsmannen Daniel Martin uit Ierland en de Amerikaan Tejay van Garderen waren slachtoffers van de crash. Beiden werden gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De meeste zorgen waren er echter om de Belg Kris Boeckmans, die roerloos op het asfalt bleef liggen. Volgens zijn ploeg Lotto-Soudal werd ook hij echter bij kennis naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel.