Sport

Hockeyers ontketend in EK-finale: 6-1

29-08-2015 19:05

LONDEN (ANP) – De Nederlandse hockeyers hebben het beste bij het EK in Londen voor het laatst bewaard. Oranje maakte van de finale tegen titelhouder Duitsland een geweldige show. De ontketende ploeg van bondscoach Max Caldas zegevierde met ongekende cijfers (6-1) en bewees met die recordscore voor een EK-hockeyfinale (mannen) dat er wel degelijk aanvallend en spectaculair spel mogelijk is onder het strakke regime van de Argentijnse oud-international.

De Nederlandse mannenploeg, die de eerste hoofdprijs onder Caldas veroverde, haalde in Londen de EK-finale met zakelijk en ietwat behoudend hockey zonder één tegendoelpunt. ,,Het gaat maar om één ding, het winnen van de titel'', benadrukte Caldas in Londen meer dan eens. Aan de kritiek op het soms wat zakelijke spel had hij duidelijk geen boodschap. De liefhebbers van de befaamde Holland School (offensief, snel en attractief hockey) kwamen in de EK-finale echter alsnog volop aan hun trekken.

In de wetenschap dat Nederland in een EK-finale nog nooit won van Duitsland (zes nederlagen) begon Oranje vol overgave aan het topduel. 'Kenners' die zeker in het eerste kwart een soort schaakspel verwachtten, kwamen bedrogen uit. Al in de derde minuut waren Robbert Kemperman en Thierry Brinkman dicht bij de openingstreffer.

Strafcorner

Uit de eerste strafcorner van Mink van der Weerden kwam Billy Bakker in de zesde minuut tot scoren. De aanvaller van Amsterdam kreeg de bal pardoes voor zijn stick waarna hij met zijn befaamde backhand doeltreffend uithaalde, 1-0.

Een minuut later miste Duitsland een dubbele kans op de gelijkmaker. De labiele olympisch kampioen stortte daarna volledig in onder de aanhoudende druk van het bij vlagen swingende Oranje. Twee trefzekere strafcorners van Van der Weerden en prachtige treffers van Jeroen Hertzberger en Rogier Hofman, met de backhand in scherpe counters, zorgden voor een ongekende ruststand van 5-0.

Revanche

Na de pauze verzuimden Constantijn Jonker, Van der Weerden en Hertzberger het ontredderde Duitsland in het derde kwart nog meer pijn te doen. In het laatste kwart pikte ook Mirco Pruyser nog een (fraai) doelpuntje mee (6-0) waarna Christopher Rühr voor de eindstand zorgde. Met deze gedenkwaardige triomf nam Oranje, dat de vierde Europese titel veroverde, drie jaar na de verloren olympische finale in hetzelfde sportpark een late revanche op Duitsland.