Sport

Volleybalsters grijpen naast goud

04-10-2015 18:35

ROTTERDAM (ANP) – De Nederlandse volleybalsters zijn er zondag niet geslaagd de finale van het EK te winnen. In Rotterdam was Rusland te sterk. Het werd 3-0 voor de Russinnen (25-14 25-20 25-20). Meer dan het zilver zat er niet in voor de volleybalvrouwen.

De Russinnen hadden twaalf punten nodig om de service van Nederland onder controle te krijgen en waren daarna onnavolgbaar voor het team van bondscoach Giovanni Guidetti. Rusland zette een 8-4-achterstand om naar een stand van 12-24 en verzilverde het derde setpunt.

De zo sterke manier waarop met name Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues en Debby Stam-Pilon in de voorgaande wedstrijden de aanvallen verwerkten tot kansen voor Nederland, viel lange tijd weg. Rusland was juist feilloos in de aanpak van de Nederlandse aanval. Die werd opgevangen, verwerkt en omgekeerd. De loeiharde klappen van met name Natalja Obmotsjaeva en Tatiana Kosjeleva waren voor Nederland slechts zelden af te blokken.

Ritme

In de loop van de tweede set bekwamen de Nederlandse vrouwen van de ergste schrik en kwam er meer ritme in het spel. De achterstand was echter te groot om die nog te overbruggen tegen de onverstoorbare Russinnen. Lonneke Sloƫtjes, normaal gezien de grote naam in het team van Nederland, wist het verschil ditmaal niet te maken. Weliswaar pakte ze haar punten mee, maar het was niet voldoende.

In de derde set leek Nederland bevrijd van alle spanning en nam het een ruime voorsprong. Met name Celeste Plak, die het hele toernooi als invalster diende, scoorde veel punten met rake klappen. De Russinnen hielden het hoofd echter koel, verzonnen soms een slim trucje en trokken de wedstrijd toch weer naar zich toe.