Sport

Bokser Fury onttroont wereldkampioen Klitsjko

29-11-2015 00:54

DÜSSELDORF (ANP) – De Britse bokser Tyson Fury heeft zaterdag voor een ongekende sensatie gezorgd. De 27-jarige Fury onttroonde Wladimir Klitsjko als wereldkampioen bij de zwaargewichten. De 39-jarige bokser uit Oekraïne moest zijn wereldtitels van de WBA, WBO, IBF en IBO afstaan aan zijn Britse uitdager. Voor 54.000 toeschouwers in Düsseldorf kwam een einde aan een periode van elf jaar waarin Klitsjko ongeslagen bleef.

Het opzienbarende gevecht in de Duitse stad duurde twaalf rondes van drie minuten, iets wat niemand vooraf had gedacht. De verwachting was dat Klitsjko de Brit snel zou uitschakelen, maar niets bleek minder waar. De jury wees unaniem Fury aan als winnaar: 115-112 115-112 116-111. Het betekende voor Klitsjko diens vierde nederlaag in 68 partijen, Fury is na 25 gevechten nog steeds ongeslagen.

De Oekraïense boksheld, bijgenaamd 'Dr. Steelhammer' vanwege zijn gevreesde rechterarm, had grote moeite met zijn provocerende en onorthodox boksende opponent. Fury dartelde en danste om Klitsjko heen, soms zelfs met beide handen heel uitdagend achter zijn 2,06 meter lange lijf. De Britse uitdager ging ook mentaal het gevecht aan zijn illustere tegenstander, die 8 centimeter kleiner is. Fury praatte tijdens de eerste rondes tegen Klitsjko en leek de Oekraïner soms zelfs uit te lachen. De zo lang ongeslagen wereldkampioen wist zich geen raad met de strijdwijze van de Brit, die in de loop van de partij steeds brutaler werd en meer tikken uitdeelde.

Klitsjko wist geen antwoord te bedenken op de tactiek van Fury. Zonder overtuiging probeerde hij wel gaten te vinden in de dekking van de Brit, maar die gaf geen krimp. Met zijn lange armen hield hij Klitsjko op afstand. En als het even lastig werd, legde Fury die armen als tentakels om het lijf van de steeds vermoeider wordende wereldkampioen.

De vertwijfeling sloeg zichtbaar toe bij Klitsjko, terwijl het vertrouwen van Fury met de ronde groeide. Langs de ring probeerde Vitali Klitsjko, tegenwoordig burgemeester van Kiev, zijn vijf jaar jongere broer moed in te praten. Het hielp allemaal niet. Alleen in de laatste ronde deelde Klitsjko een paar klappen uit. De jury was unaniem en koos Fury als winnaar.