Sport

Kramer en Bloemen willen Bergsma opvolgen

10-02-2016 10:52

KOLOMNA (ANP) – Jorrit Bergsma wacht donderdag bij de WK afstanden in Kolomna een zware beproeving, in mentaal opzicht welteverstaan. De Friese stayer moet op de openingsdag van de schaatsvierdaagse in Rusland toekijken op zijn favoriete afstand, de 10.000 meter. De olympisch kampioen mag zijn wereldtitel niet verdedigen, omdat hij bij de NK afstanden eind december in Heerenveen niet alleen slechts de vierde tijd reed, maar ook nog eens gediskwalificeerd werd. ,,Ik heb beginnersfouten gemaakt'', besefte Bergsma, die zaterdag op de 5000 meter revanche kan nemen op zichzelf.

Door de gedwongen absentie van de titelverdediger zijn Sven Kramer en Ted-Jan Bloemen de grootste kanshebbers op goud op de langste afstand. Volgens de 29-jarige Fries is de Hollandse Canadees favoriet, omdat hij dit seizoen het wereldrecord op zijn naam heeft gebracht. Dat deed 'TJ Flowers', die sinds 2014 in Calgary woont en traint, in november in Salt Lake City met een fabuleuze tijd: 12.36,30. De Nederlandse allroundkampioen van 2012, geboren in Leiderdorp, haalde op de befaamde Utah Olympic Oval tot ieders verrassing ruim vijf seconden af van de oude toptijd van Kramer (12.41,69).

De vraag is of Bloemen, die nog nooit een individuele medaille won op de WK afstanden, donderdag in Kolomna tot een nieuwe stunt in staat is. De geƫmigreerde schaatser werd begin december door een curieuze valpartij in Inzell, waarbij hij een diepe vleeswond in zijn onderbeen opliep, teruggeworpen in zijn trainings- en wedstrijdschema. Pas half januari maakte Bloemen zijn rentree met een race over 3000 meter. Bij de wereldbeker eind vorige maand in Stavanger eindigde hij als derde op de 5000 meter, achter Kramer en Bergsma.