Sport

Ook matchfixing in Nederlandse voetbalwereld

15-02-2016 08:58

De KNVB heeft voor het eerst officieel vastgesteld dat er in het Nederlandse betaald voetbal matchfixing heeft plaatsgevonden. Uit onderzoek van de integriteitseenheid van de nationale voetbalbond blijkt dat Ibrahim Kargbo, destijds speler van Willem II, een afspraak maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal uit Singapore over een nederlaag van Willem II in de wedstrijd tegen FC Utrecht op 9 augustus 2009 (0-1).

Het duo heeft volgens het onderzoek ook een benefietwedstrijd van Willem II tegen Sierra Leone georganiseerd met als doel deze te manipuleren voor gokdoeleinden. Ze maakten ook afspraken om interlands van Sierra Leone te beïnvloeden.

,,Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren”, bevestigt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. ,,We weten dat matchfixing niet stopt bij de landsgrenzen en de KNVB zegt al lang dat het ook in de Nederlandse competities voor kan komen. Toch is het slikken nu het officieel vaststaat. Voor Willem II, hun fans en iedereen die betrokken is bij het voetbal. Tegelijkertijd hopen we dat dit ook iets oplevert. Namelijk dat het bijdraagt aan de urgentie in Nederland om deze plaag in de sport te bestrijden.”

Kargbo heeft in e-mailconversaties met de beruchte matchfixer aangegeven dat Michael Aerts, destijds aanvoerder en doelman van Willem II, en een derde voetballer voor 25.000 euro per persoon met hem zouden meewerken om het duel met FC Utrecht te beïnvloeden. Perumal sprak van een ‘mislukte fix’ omdat FC Utrecht met meer dan één doelpunt verschil had moeten winnen. Voor de KNVB staat echter vast dat er afspraken waren over de uitslag van het bewuste duel. De bond heeft onvoldoende wettig bewijs tegen Aerts en de onbekende derde persoon.

Het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar matchfixing bij het bewuste duel tussen FC Utrecht en Willem II. De KNVB kan Kargbo niet tuchtrechtelijk vervolgen omdat hij geen lid meer is en zijn loopbaan inmiddels heeft beëindigd. Het bestuur betaald voetbal heeft wel besloten dat hij nooit meer een functie in het Nederlands voetbal mag uitoefenen.

KNVB doet oproep aan politiek

De KNVB doet maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer een oproep aan de politiek om matchfixing beter te bestrijden. De bond pleit voor het verbeteren van de internationale samenwerking, het oprichten van een zogenoemde Fairplay eenheid met vergaande bevoegdheden en een onderzoek hoe matchfixing effectief bestraft kan worden.

De KNVB maakte maandag vlak voor de hoorzitting bekend dat er matchfixing heeft plaatsgevonden bij het duel tussen FC Utrecht en Willem II (1-0) van 9 augustus 2009. ,,Uit het onderzoek blijkt dat veel informatie al in 2012 bekend was bij officiële instanties in Finland,” zegt directeur Gijs de Jong van de KNVB. ,,Dan is het in onze ogen onvoorstelbaar dat die informatie pas halverwege 2015 beschikbaar is in Nederland. Die informatie zou veel eerder met elkaar gedeeld moeten worden. Het zou mooi zijn als de overheid hier als voorzitter van de EU werk van maakt.”

ANP