Sport

Dumoulin behoudt leiderstrui na 18e etappe

25-05-2017 17:09

ORTISEI (ANP) – Tom Dumoulin is donderdag ongeschonden door de loodzware achttiende etappe van de Ronde van Italië gekomen. De rozetruidrager moest meerdere aanvallen pareren in de zware bergetappe over vijf cols in de Dolomieten van Moena naar Ortisei/St. Urlich, maar verloor geen tijd op zijn belangrijkste concurrenten, de Colombiaan Nairo Quintana en de Italiaan Vincenzo Nibali.

De etappezege ging naar de Amerikaan Tejay van Garderen van BMC, die de Spanjaard Mikel Landa na 137 kilometer klopte. Dumoulin behoudt een marge van 31 seconden op Quintana en 1.12 minuut op Nibali.

De kopman van Team Sunweb moest op de derde klim van de dag, de Passo Gardena, de eerste aanval van de Colombiaan van Movistar afslaan. Quintana leek afstand te nemen maar vlak voor de top had de Limburger het gaatje gedicht.

Pontives

Ook in de laatste twee beklimmingen lukte het de Colombiaan niet om afstand te nemen. Alle klassementsfavorieten bereikten samen de top van de slotklim, de Pontives, waarop Dumoulin in de slotkilometers andere klassementsrijders als Thibaut Pinot, Ilnoer Zakarin en Domenico Pozzovivo liet wegrijden. Hij gaf echter geen ruimte aan Quintana en Nibali.

Dumoulin finishte als negende, vlak voor zijn twee grootste rivalen, op 1.06 minuut van ritwinnaar Van Garderen. Pinot en Pozzovivo konden in de slotkilometers 58 seconden van hun achterstand op de Limburger goedmaken. Mollema (zevende) en Kruijswijk (achtste) finishten 32 seconden eerder dan de rozetruidrager.