Sport

Eindelijk dagsucces Boasson Hagen in Tour

21-07-2017 17:48

SALON-DE-PROVENCE (ANP) – Edvald Boasson Hagen heeft vrijdag de negentiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Noorse wielrenner maakte tijdens de langste rit van dit jaar in de Tour (222 kilometer) deel uit van een kopgroep van negen renners en reed op indrukwekkende wijze 2,5 kilometer voor de finish weg bij de rest. De Duitser Nikias Arndt van Sunweb eindigde op vijf tellen achterstand als tweede. De Belg Jens Keukeleire finishte op zeventien seconden als derde.

Boasson Hagen was deze Tour al twee keer als tweede geëindigd en tweemaal als derde. De renner van Dimension Data had in 2011 al twee ritten in de Tour op zijn naam geschreven. In de Giro d'Italia won hij in 2009 al eens een etappe. Dit jaar leek alles tegen te zitten voor de dertigjarige Noor. Vooral de tweede plaats in de zevende etappe was pijnlijk. Uit een fotofinish bleek de Duitser Marcel Kittel zijn fiets een fractie eerder over de finish te duwen dan Boasson Hagen, die daarna derde werd in de elfde en veertiende rit en tweede in de zestiende etappe.

De kopgroep, die na 35 kilometer was ontstaan, bestond lange tijd uit twintig man. Bauke Mollema, die zondag de vijftiende etappe op zijn naam schreef, zat daar ook bij. De groep brak 18 kilometer voor de finish in tweeën. Mollema zat bij de elf die de aansluiting misten.

Vooraf werd al rekening gehouden met een zege voor een van de aanvallers. In de veelal vlakke etappe van Embrun naar Salon-de-Provence, met drie bergjes van de derde categorie, gunden de klassementsrenners elkaar wat rust. Omdat veel sprinters de Tour inmiddels hebben verlaten, werkten ook de sprintersploegen niet samen om de kopgroep terug te halen.