Sport

Topklassering lonkt voor Luiten op Brits Open

21-07-2017 15:00

SOUTHPORT (ANP) – Joost Luiten heeft zich voor het eerst in vijf jaar weer eens verzekerd van deelname aan het slotweekeinde bij het Brits Open. Op de tweede dag van het majortoernooi in Southport ging de Nederlandse topgolfer rond in 72 slagen, twee boven het baangemiddelde. Met een totaalscore van 140 slagen staat Luiten op de gedeelde tiende plaats, zes slagen achter de Amerikaanse koploper Jordan Spieth.

Luiten, die de laatste drie keer op het Brits Open de cut niet haalde, produceerde vrijdag vier bogeys en twee birdies. Op donderdag had hij op geen enkele hole een slag laten liggen in zijn omloop van 68 slagen. Mede daardoor begon hij als twaalfde aan de tweede dag op Royal Birkdale.

De golfers werden vrijdag geplaagd door wind en regen, waardoor de tweede ronde zelfs even werd stilgelegd. Luiten was wel al voor de ergste buien binnen en moest vervolgens wachten of zijn score genoeg was om de cut te halen. De 31-jarige Rotterdammer zag heel wat golfers worstelen met de omstandigheden, onder wie de Amerikaan Phil Mickelson die met een totaal van 150 werd uitgeschakeld. Halverwege het toernooi lonkt zodoende zelfs een topklassering voor Luiten. ,,Als ik deze lijn nog twee dagen weet door te trekken, zit er een mooi resultaat in hier op Royal Birkdale'', zei hij.

Spieth ging rond in 69 slagen, na een opening van 65 op donderdag. De 23-jarige Amerikaan heeft twee slagen voorsprong op zijn landgenoot Matt Kuchar. De Zweedse titelverdediger Henrik Stenson staat met een totaal van 142 op de gedeelde 25e plaats.