Sport

Europa op voorsprong in Laver Cup

22-09-2017 17:59

PRAAG (ANP) – De tennisploeg van Team Europa heeft tegen Team Wereld een voorsprong van 3-1 genomen op de eerste dag van de eerste editie van de Laver Cup.

In Praag versloeg eerst de Kroaat Marin Cilic de Amerikaan Francis Tiafoe (7-6 (3) 7-6 (0)) en later kwam de Oostenrijker Dominic Thiem terug van een set achterstand tegen de Amerikaan John Isner om in de speciale shoot-out met 10-7 te winnen. Bij de laatste enkelpartij van de dag won de Duitser Alexander Zverev van de Canadees Denis Shapovalov: 7-6 (3) 7-6 (5). Vervolgens bezorgden Nick Kyrgios en Jack Sock Team Wereld het eerste punt door Rafael Nadal en Tomas Berdych in het dubbelspel te verslaan: 6-3 6-7 (7) 10-7.

De Laver Cup is een bedenksel van het management van Roger Federer. Het is een variant op de Ryder Cup in het golf waar een Europees team het opneemt tegen Team USA en is vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver. Federer zelf maakt ook deel uit van Team Europa.

Elke dag staan er bij de Laver Cup vier wedstrijden op het programma. Voor elk gewonnen duel op vrijdag krijgt het team een punt. Op zaterdag zijn er twee punten te verdienen per zege en op de laatste dag, zondag, wordt een overwinning beloond met drie punten. In totaal zijn er dus 24 punten te verdelen, het team dat als eerste 13 punten haalt wint de Laver Cup.