Sport

Verstappen 6e in kwalificatie, pole Hamilton

22-10-2017 00:06

AUSTIN (ANP) – Max Verstappen heeft zaterdag in de kwalificatie voor de Grote Prijs van de Verenigde Staten de zesde tijd neergezet. Het snelste rondje van de Nederlandse Formule 1-coureur over het circuit van Austin ging in 1.33,658. Daarmee was Verstappen in zijn Red Bull ruim een halve seconde langzamer dan Lewis Hamilton, die met 1.33,108 voor de elfde keer dit seizoen poleposition veroverde.

Hoewel Verstappen zich als zesde kwalificeerde, staat hij zondag voor een inhaalrace. De winnaar van twee grands prix in de Formule 1 kreeg een gridstraf, omdat al voor de zesde keer dit seizoen de motor en turbo-aandrijver in zijn bolide zijn vervangen. Andere coureurs lieten eveneens onderdelen vervangen en moeten ook naar achteren op de startopstelling, die daardoor flink wordt omgegooid. Verstappen zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf de achttiende plek vertrekken.

Hamilton pakte in Texas zijn 72e 'pole' in de Formule 1. Hij start zondag voor de 117e keer vanaf de voorste startrij, waarmee hij ook dat record heeft overgenomen van Michael Schumacher die 116 keer vooraan stond. De Brit overtrof de zevenvoudig wereldkampioen eerder dit seizoen al wat betreft het aantal polepositions.

De coureur van Mercedes kan zich zondag al verzekeren van zijn vierde wereldtitel in de koningsklasse van de autosport. Met nog vier races te gaan, heeft Hamilton 59 punten voorsprong op Sebastian Vettel. ,,Ik denk niet dat het hier al lukt, of Sebastian moet een fout maken. Maar hij is een viervoudig wereldkampioen, dat zie ik dus niet zo snel gebeuren'', zei Hamilton.

Zijn Duitse rivaal zette tijdens de kwalificatie in zijn Ferrari de tweede tijd neer (1.33,347). De tweede startrij wordt gevormd door de Fin Valtteri Bottas (Mercedes, 1.33,568) en Daniel Ricciardo, de Australische teamgenoot van Verstappen (1.33,577).

De debuterende Nieuw-Zeelander Brendon Hartley zette in zijn Toro Rosso de achttiende tijd neer. Hartley moet vanwege een gridstraf echter vanaf de laatste plaats starten.