Sport

Verstappen door tijdstraf buiten het podium

22-10-2017 22:53

AUSTIN (ANP) – Max Verstappen is kort na de finish van de Grote Prijs van de Verenigde Staten gestraft voor zijn ultieme inhaalactie op de Fin Kimi Räikkönen van Ferrari. De wedstrijdjury gaf de Limburger een tijdstraf van vijf seconden, waardoor hij van de derde naar de vierde plaats terugviel. De Nederlander kreeg het verwijt dat hij bij het inhalen met vier wielen buiten de baan reed en dat is niet toegestaan.

De Nederlander was wel weer een klasse apart op het circuit in de Texaanse stad Austin. Hij begon de race in zijn Red Bull als zestiende, als gevolg van een gridstraf, en begon meteen met inhalen. Verstappen had binnen zeven ronden al negen concurrenten te pakken.

In het tweede deel van de race leek het erop dat de vijfde plaats het maximaal haalbare was voor Verstappen, maar hij nam daar geen genoegen mee. Op een paar rondjes voor het einde haalde hij al de Fin Valtteri Bottas van Mercedes in, die op versleten rubber rond reed.

Stuurmanskunst

Daarna waagde de tweevoudig GP-winnaar een poging Räikkönen van het podium te stoten. De inhaalmanoeuvre in de laatste bocht voor de finish was er een van grote stuurmanskunst en Verstappen ging juichend langs de finishvlag.

Terwijl hij zwetend stond na te genieten in het kamertje waar de top drie wachtte voor de huldiging, kwam het verdict binnen. Verstappen stapte hoofdschuddend weg.