Sport

Koeman en de Hollandse speelstijl

20-07-2011 13:59

Mooi hoor. We gaan het weer over Feyenoord hebben. Want waar elke Nederlandse club zich in alle rust voorbereidt op het nieuwe seizoen gebeurt het in Rotterdam. Terwijl een kleine groep fans er alles aan doet om Feyenoord het voetballen onmogelijk te maken, is de club hard op zoek naar een nieuwe trainer. Eerst de fans. Eentje greep een tijdje geleden speler Fer naar zijn strot omdat die er openlijk voor uit kwam weg te willen. Afgelopen week vond de voetballer een doodsbedreiging in de vorm van een op zijn naam gestelde rouwkaart in de bus. Er waren protesten rond oefenwedstrijden waarvan er dinsdagavond eentje werd gestaakt. Want vuurwerk. Gezelligheid alom. We richten ons op de nieuwe trainer.

Geteisterde icoon
Bovenaan het lijstje van het geteisterde icoon van het vaderlandse voetbal staat Ronald Koeman. Want die is volgens de Rotterdammers een ervaren man die de Hollandse stijl predikt. Nadat hij als assistent van Hiddink bij Oranje en Van Gaal bij Barcelona het klappen van de zweep leerde ging hij aan de slag met Vitesse. Hij haalde een knappe vierde plaats. Vervolgens won hij met Ajax onder meer twee keer het kampioenschap en een beker. Toch kwam hij bij de Amsterdammers zwaar onder vuur te leggen wat uiteindelijk leidde tot een vervroegde aftocht. Daarna leverde hij bij het Portugese Benfica een prima prestatie. Toen hij daarna bij PSV aan de slag ging werd hij op wonderbaarlijke wijze kampioen. Dat kwam meer door de fouten van de concurrentie dan door hem. Halverwege zijn tweede seizoen vertrok hij naar Valencia. Geen succesverhaal. Hij werd na een half jaar ontslagen wegens tegenvallende prestaties en heibel met de spelersgroep en een nieuw bestuur. Wel won hij daar de Spaanse beker. Zijn verblijf daarna bij AZ duurde slechts een half jaar.

De Hollandse stijl van aanvallend voetbal liet Koeman zelden zien. De man is een opportunist die weliswaar aanvallend voetbal predikt, maar de speelstijl laat afhangen van de spelersgroep die hij onder zich heeft. En in Rotterdam hebben ze nu eenmaal geen kwalitatief hoogstaande spelersgroep. Bovendien heeft hij weinig tijd om de patronen die voor aanvallend voetbal nodig zijn aan zijn ploeg bij te brengen. Als Koeman daarom de nieuwe trainer wordt bij Feyenoord gaan ze in Rotterdam af op een slechte start van het seizoen. Dat is met een morrende schare fans dodelijk.

Gestampte pot
Neem dan Stevens. Dat is een man met een veel mindere erelijst dat Koeman. Maar Stevens is er eentje van de ijzeren discipline. Een jongen van de gestampte pot. Iemand vooral die van jonge kerels geen tegenspraak duldt en zich niet van de wijs laat brengen. Een man ook die er niet voor schroomt om puur op resultaat te spelen. Dat hebben ze nodig in Rotterdam. Verhalen over de Hollandse stijl zijn aardig maar daar hebben ze niks aan. Slechts een over lijken mentaliteit kan Feyenoord redden van een wis degradatiespook.