Sport

Clarence Seedorf – Afscheid van een visionair

21-06-2012 18:00

Na tien jaar trouwe dienst scheiden de wegen van Clarence Seedorf en AC Milan. De middenvelder, die inmiddels deel uitmaakt van het meubilair van de Italiaanse grootmacht, verkiest een nieuw avontuur boven een elfde seizoen in Milaan.  Onder andere het Braziliaanse Botafogo is geïnteresseerd in de diensten van de charismatische verschijning met Surinaamse roots. Het einde is nabij.

Voor elke sportliefhebber doet het pijn wanneer iconen aan hun laatste kunstje beginnen. De drang om het op het hoogste podium te knallen ebt langzaam weg. Het avontuur, de oliedollars of familiewensen nemen de overhand. Zo ook voor Seedorf, die na een imposante carrière-  die inmiddels al twinig jaar duurt – toe is aan een stapje terug.

Op handen gedragen
Het frappante met spelers uit de categorie Seedorf is, dat ze te goed en te groot zijn voor Nederland. Dat spelers met dusdanig talent de Eredivisie snel ontgroeien is één ding, maar het feit dat de Seedorfjes van deze tijd eerder gehaat dan geliefd zijn is bizar. Er zijn weinig Nederlandse voetballers met een grotere palmares en toch worden we er in Nederland niet blij van.

Bij Ajax had hij een te zelfverzekerde uitstraling en bij het Nederlands elftal haalde hij niet zijn gebruikelijke niveau. Het publiek keerde zich tegen hem, terwijl hij in het buitenland – en dan vooral in Italië – op handen wordt gedragen. Wat overigens normaal is, als je bij drie verschillende clubs de Champions League omhoog mag tillen en gemiddeld meer dan 40 wedstrijden per seizoen speelt, ook als midden dertiger. In Nederland lijkt dat kwartje echter nooit te vallen.

Milanfamilie
Dat Seedorf door een combinatie van talent, zelfverzekerdheid en hard werken zichzelf een mooi leven heeft verschaft, lijkt hem niet door iedereen gegund. Hij bezit een prachtig huis aan het water in Italië, beschikt over meerdere voetbalclubs en had in het verleden zelfs een eigen raceteam. Hij werd een over het paard getild kind voor de simpele Nederlanders, een held voor de Italianen. Lees zijn boek De biografie en ontdek een nuchtere, hardwerkende visionair.

De keuze van Seedorf, die onlangs nog maar eens liet zien dat hij in z’n eentje een gemiddelde Eredivisieclub doldraait, om de Milanfamilie te verlaten was geen gemakkelijke. Hij bracht er de afgelopen jaren naar eigen zeggen meer tijd mee door dan met zijn eigen familie. Dat gaat nu veranderen. Seedorf gaat dichterbij zijn geliefde Suriname wonen en werken. Laten we hopen dat zowel het slot van zijn carrière als zijn verdere leven er een van hoogtepunten is. Clarence Seedorf is wereldtop, binnen en buiten de lijnen.