Doneer aan TPO
 

Henk Vos vs. Het Legioen

Door: , 15:00, 28 juni 2012

Een klein berichtje op de Belgische teletekst zondagavond. Henk Vos wordt spitsentrainer van FC Dordrecht. Henk Vos, verzamelaar van clubs, maar nergens echt geslaagd. Vooral Feyenoordfans zullen nog wel eens badend in het zweet wakker worden, denkend aan Henk Vos.

Veel clubs, weinig goals
Henk Vos, vijfentwintig jaar profvoetbal, 599 wedstrijden waarin hij 160 keer scoorde. Een indrukwekkend lange lijst aan clubs in Nederland, België en Frankrijk. RBC, PSV, Willem II, weer RBC, FC Eindhoven, Germinal Ekeren, Standaard Luik, FC Metz, weer Standaard Luik, FC Sochaux, Feyenoord, FC Den Bosch, weer RBC, NAC, TOP Oss, Nieuwmoer FC, Germinal Beerschot, Racing Mechelen, weer RBC en in 2009/10 KFC Meerle uit België.

Bij bijna geen enkele club slaagde Vos echt. Meer dan 15 goals scoorde hij nooit in één seizoen. In zijn voor Nederlanders bekendste periode, de vier seizoenen bij Feyenoord scoorde hij drie, zes, drie en weer drie goals. De held van Het Legioen werd hij nooit.

FC Jazz
Het hoogte- en dieptepunt van zijn carrière lagen in dezelfde wedstrijd. Voorronde Champions League 1997. Feyenoord tegen het Finse FC Jazz. Vos scoorde in de eerste helft twee keer, een goed schot en een harde kopbal. Wat er daarna in de kleedkamer gebeurde is een raadsel. Zei de coach “Henk, leg iets meer agressie in je spel” of misschien “Irriteer je tegenstander een beetje”?

Feyenoord staat op dat moment met 3-1 voor. Begin tweede helft krijgt Feyenoord een vrije trap. Van Gastel slingert de bal voor het doel en ineens ligt er een Finse verdediger op de grond. De grensrechter roept de scheidsrechter bij zich. Na kort overleg loopt deze naar Henk Vos en trekt de rode kaart. Verbijstering alom. De herhaling brengt duidelijkheid. Op het moment dat de bal in de lucht hangt trapt Vos hard tegen de hakken van zijn tegenstander. Terecht rood.

Uiteindelijk wint Feyenoord met 6-2, maar Henk Vos is sinds die dag persona non-grata. Zijn uitspraken hielpen daar ook niet bij. Een jaar voor die wedstrijd had hij de supporters al getergd in een interview in het Rotterdams Dagblad.

‘Supporters denken dat ik mijn zakken vul bij Feyenoord, maar die lach ik uit. Zij zijn jaloers dat je als voetballer veel geld verdient, terwijl ze zelf achter de lopende band staan. Maar vergeet niet dat je als voetballer maar tot je dertigste goed verdient.’

Geen teksten om te bezigen bij dé arbeidersclub van Nederland. Zijn vriend en toenmalig aanvoerder Ronald Koeman nam het nog voor hem op in een brief aan de supporters. Maar het hielp niet.

Voorbeeldfunctie
Ook buiten het stadion werd Vos achtervolgd door fans. Uiteindelijk sloeg Vos van zich af tijdens een tochtje op de veerboot van Harwich naar Hoek van Holland. Hij liet zich provoceren en haalde uit. Het slachtoffer kwam er met een blauw oog vanaf.

De vraag is wat FC Dordrecht nu binnenhaalt. Een notoire kansenmisser als spitsentrainer, iemand die meerdere malen heeft bewezen een kort lontje te hebben. Technisch directeur Marco Bogers rept van ‘een schat aan ervaring’, maar zijn het ervaringen die je wil overbrengen aan jonge voetballers?

 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace